кретити
Днес бе по подписването на финансовото споразумение между ЕИБ и ББР.

Българският бизнес ще има достъп до около 2 млрд. лева кредити с по-ниски лихви за малките и средни предприятия, така че техните инвестиционни програми да не пострадат в момент на вдигащи се лихви. Това съобщи финансовият министър Асен Василев в Министерския съвет на церемония по подписването на финансово споразумение между ЕИБ и ББР.

Подписването на това споразумение е още една стъпка в един дълъг път, по който Европейската инвестиционна банка и Европейския инвестиционен фонд в България вървят от доста отдавна, посочи Василев. Той припомни, че тип финансови инструменти през 2013 г. за първи път стигнаха в широк аспект до бизнеса чрез „Джереми 1“ и „Джереми 2“. По едната линия се предоставяха заеми, по които гаранцията се поемаше частично или почти напълно от държавата под някаква форма. По този начин фирми без достатъчно обезпечение и достъп до кредитиране по линия на „Джереми 2“, фирми, които имаха обезпечение, успяваха да получат заеми, посочи Асен Василев.

„В европейките програми са заложени над 600-700 млн. лв. Заедно с ресурса, който би дошъл от страна на търговските банки, прави над 1,5 млрд.лева, които ще достигнат до българския бизнес“, каза Асен Василев.

Инвестициите на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) в България за 30 години, откакто банката е в България, са в размер на над 9 млрд. евро, като над 6 млрд. евро са по линия на банката и 3 млрд. по линия на Европейския инвестиционен фонд. Това съобщи Лиляна Павлова, вицепрезидент на ЕИБ на церемония в Министерския съвет за сключването на споразумение между ЕИБ и Българската банка за развитие (ББР).

Инвестициите са в подкрепа на националната и публичната инфраструктура, за общински проекти, за подкрепа на малките и средни предприятия, посочи Павлова. По думите й част от това сътрудничество е по линия на ББР. Основната цел на инвестицията от 175 млн. евро, която предоставяме, е да достигнем до най-малките, средните и средно големи предприятия, които имат нужда да направят по-рискови и дългосрочни инвестиции, за които нямат реално обезпечение, поясни Лиляна Павлова. По думите й от финансовия ресурс могат да се възползват предприятията, засегнати от пандемията, от последствията от войната в Украйна, които все още се възстановяват. ЕИБ е европейска публична институция и банка с най-високия рейтинг, което позволява чрез посредничество на търговските банки или директно да предоставим на тези предприятия много добри условия за финансиране, допълни Павлова.

Тя припомни, че по-рано тази седмица ЕИБ сключи споразумение по линия на Европейския инвестиционен фонд за 77 млн. евро, разпределени в няколко елемента по гаранционни схеми за увеличаване на достъпа до финансиране на българските предприятия. Благодарение на този тип инвестиции ние вече сме подкрепили с над 2,5 млрд. евро малкия и среден бизнес в България и над 30 хиляди малки и средни предприятия са се възползвали от нашето финансиране, информира Павлова.

Павлова отбеляза и сключеното споразумение между Европейската инвестиционна банка и българското правителство за управление на част от ресурса по Плана за възстановяване и устойчивост в размер на над 660 млн. лева за подкрепа на иновациите, за дигитализация, декарбонизация, за да може да подкрепим българските предприятия, които представляват гръбнака на българската икономика, посочи вицепрезидентът на ЕИБ.

Още икономически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук