плаж

Трудно е да се повярва, че само на час път с лодка от островите на Хонг Конг може да стигнете до райското място Сий Ранч (Sea Ranch).

Разположен на южния бряг на Лантау – най-големият остров от състава на Хонг Конг – огромни жилищни сгради са предвидени да се превърнат в селище за богаташи. Но тази мечта се провали.

Днес там няма магазини, ресторанти или дори болница. Последният ферибот тръгва в 22:15 и с него и връзката със света бива прекъсната, до Сий Ранч няма дори път.

Това обаче не е единственото „неуспешно райско кътче” – отдалечени от суетата места, предлагащи спокойствие, пространство и ниски цени има и в административния район на Китай – Хонг Конг, пише Си Ен Ен.

Строителството в Сий Ранч, с помощта на висши корпоративни мениджъри от Хонг Конг, започва през 1979г. Курортът разполагал с хеликоптерната площадка, възможности за водни спортове, ресторанти, както и високоскоростна лодка, пътуваща до Хонг Конг.

„Сий Ранч беше построен като „милионерски Рай”, за хора с много високи стандарти”, каза Ричард Харис, чийто баща (британец по рождение, но през 1970 се мести в САЩ, за да преподава политически науки в университета в Хонг Конг) е сред първите, които си купуват имот там. Харис каза, че баща му платил 38 642 долара – малко, дори и по онова време – за апартамент от 167 кв. м.

„Беше като клуб-държава. Можеше да плаваш с лодка или кану. Имаше разнообразни ресторанти, кафене до басейна, който беше най-големият частен басейн в Хонг Конг”, обясни Харис.

Агенция за недвижими имоти определяла Сий Ранч като „място, на което да се измъкнете от традиционните курорти”.

„Само на 45 минути от центъра на Хонг Конг, със собствения самолет, много бързо може да се измъкнете от шума и трафика на града”, пише в брошурата.

Цените на имотите варирали между 32 000 долара и 70 000 долара.

Успехът на Сий Ранч не е продължил дълго. Въпреки че е бил популярен през уикендите, не привличал много посетители през останалото време, което оказало влияние на местната икономика.

Въпреки, че Хонг Конг обхваща 1 106 кв. км. и разполага с 263 острова, голяма част от населението е съсредоточено в една малка ивица земя по северното крайбрежие на остров Хонг Конг.

„Има различни причини, поради по-малките градове са по-малко популярни”, коментира Стела Авраам, директор на агенция за недвижими имоти.

„Голяма част от хората, които живеят в Хонг Конг работят много, затова искат да живеят по-близо да работните си места.”

Следователно, убеждаването на хората да живеят по-далеч, но на по-евтино място, често се оказва трудно.

На третия по големина остров в Хонг Конг – Ламма, на 25 минути с ферибот от центъра на града, се разполагат основите на огромен луксозен комплекс. Стойността му е оценена на 19,3 млн. долара, трябвало да има 11 луксозни вили, между 36 до 242 квадратни метра. Въпреки това, проектът е изоставен.

През последното десетилетие, имотният пазар в Хонг Конг бележи ръст. Между 2008 и 2013г. цените са скочили със 134%.

В резултат на това, Сий Ранч търпи нещо като „съживяване”, със 145 местни жители и 70-процентна заетост.

„Мисля, че Сий Ранч беше преоткрит или току що открит. Хората идват тук, защото виждат стойностите на имотите, от икономическа гледна точка. По-важното е, че идват тук заради естествената красота”, коментира местният жител Дрю де Каро.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук