Изглед от пистите на Скуа Вали

Популярният в Калифорния ски курорт „Squaw Valley“ ще промени името си, съобщи интернет сайтът „Travel and Leisure“. Според направени „обширни проучвания“, голяма част от анкетираните са казали, че името е широко възприемано като „расистка и сексистка обида“.

Думата „скуа“ (squaw) е използвана за жените от индианските племена в Северна Америка. Според ръководството на курорта, този термин „дълго време е употребяван за унизително и нечовешко отношение към индианките“ и срещу него са протестирали местните жители от индианското племе уашо.

„Трябва да приемем, че колкото и да уважаваме спомените, които се асоциират с името на нашия курорт, тази любов не оправдава употребата на термин, който е широко приет за расистка и сексистка обида. Ще намерим ново име, което да отразява основните ни ценности, историческото минало и уважението към всички, които са се наслаждавали на тази земя“, подчерта президентът на курорта Рон Коен.

Новото име ще бъде обявено в началото на 2021 г., а преименуването ще стане факт след края на ски-сезона.

В Скуа Вали през 1960 г. са се провели зимните олимпийски игри. Курортът е един от най-големите в страната и всяка година е посещаван от повече от 600 000 скиори и сноубордисти.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук