Хонг Конг
на снимката: антиправителствени протести в Хонг Конг

Законодателната власт на Хонг Конг гласува подкрепения от Пекин закон, който забранява обидите към националния химн на Китай,за което критиците на хода твърдят, че още повече задушава несъгласието в неспокойния полуавтономен финансов център.

Депутатите одобриха законопроекта с 41 „за“ и един „против“, но продемократичната фракция в камарата отказа да гласува и вместо това скандираше лозунги, които денонсират закона.

Нови антиправителствени протести

Спорният закон предизвика мащабни антиправителствени протести в Хонг Конг. Демонстрантите заявиха, че се опасяват, че той ще сложи край на свободите в административния район.

Силите на реда използваха сълзотворен газ, за да разпръснат хилядите демонстранти. Най-малко 120 души бяха арестувани по време на протестите.

Ръководителят на администрацията Кери Лам подкрепи законопроекта, като обяви, че той няма да засегне правата и свободите на жителите на административния район.

Разработеният специално за Хонг Конг законопроект за национална сигурност, предвижда забрана на подривна и сепаратистка дейност, забрана на всякакъв вид призиви за сваляне на централното правителство, както и на тероризъм и външна намеса.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!