Фандъкова, Манолова
на снимката: Мая Манолова, Йорданка Фандъкова

Касиране на изборите за кмет на София няма да има. Върховният административен съд (ВАС) днес отхвърли окончателно жалбата на Мая Манолова срещу избора на Йорданка Фандъкова, пише „Лекс.бг“.

От ВАС съобщиха, че са оставили в сила решението на Административен съд София – град (АССГ), който не откри нарушения по време на вота в столицата.

Оплакването на Манолова е неоснователно

И двете инстанции решиха, че оплакването на Манолова за неправилно отчитане на бюлетините в определени секции е неоснователно. По време на делото беше изследван в детайли процесът по преброяване на гласовете, съставяне на протоколите и въвеждането на данните в системата на „Информационно обслужване“ и не бяха открити нарушения.

Едно от оплакванията на Манолова беше свързано с преброяването на недействителните бюлетини, но още АССГ прие твърдението за хипотетично и недоказано. Оказа се, че недействителните бюлетини за Манолова са малко над 900 и броят им няма как да доведе до промяна в изборния резултат, защото Фандъкова спечели с над 20 000 гласа повече от бившия омбудсман.

Що се отнася до подадените сигнали за белязване на бюлетини, за купуване на гласове, организиран и контролиран вот, съдът отбеляза, че липсват данни за образувани досъдебни производства, както и доказателства за масово купуване на гласове.

„При липсата на доказателства за действително масово купуване на гласове в изброените СИК, съдът не намира, че е възможно да се установи такова опорочаване на подадени действителни бюлетини за спечелилия кандидат, което да преодолее разлика от над 20 000 гласа“, се казваше в решението на съдия Галин Несторов от АССГ.

Според ВАС няма основание за касиране на изборите в София

Манолова обжалва решението, но върховните съдии са категорични, че то е обосновано и правилно, а подадената жалба е неоснователна. Според ВАС първата инстанция е изследвала задълбочено фактическата обстановка, анализирала е събраните доказателства и правилно е приела, че няма основания за отмяна на изборните резултати в София.

„Изводите на АССГ са основани върху подробно обсъждане и преценка на всички доказателства. Съобразена е спецификата на проведения избор и правилно са тълкувани и приложени относимите правни норми от материалния закон, релевантни за правилното провеждане и приключване на избора на кмет на Столична община. При извършената проверка за приложението на Изборния кодекс от АССГ не се установени визираните от касатора нарушения“, се казва в окончателното решение на ВАС.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!