Тези, които организират изборите, очевидно не искат реални резултати и честен вот. Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ Мая Манолова, председател на гражданската инициатива „Изправи се.БГ”.

„Факт е, че вече 8-а година властта си намира всякакви оправдания – смислени и звучащи абсурдно, да не въведе машинното гласуване. Отговорът е ясен за всички български граждани, тъй като очевидно тези, които организират изборите не искат честни избори. Очевидно не искат реални резултати, реално броене и честен, а не контролируем вот”, каза Манолова.

И добави:

„Сега сме във ситуация, в която всички едва ли не казват браво на премиера. Браво за какво? Че е решил да спази закона? Припомням, че в Изборния кодекс машинното гласуване е задължително от 1-ви януари 2020г. във всички секции с над 300 избиратели, което означава, че в  9000 секции според действащото законодателство трябва да се провеждат избори само с машини. Без хартиени бюлетини – само с машини. Така че нормалното поведение от страна на властта би следвало да бъде включване в Закона за държавния бюджет достатъчно средства да бъдат закупени или взети под наем тези 9 000 машини, така че да бъде спазен законът. Слава Богу, правителството в някакъв момент реши, че ще спазва закона и ще бъде изпълнено това, което вече депутатите са приели”.

По думите й вот без хартиени бюлетини изисква много добра организация и подготовка.

„Това изисква достатъчно рано да се започне подготовката по наемане или закупуване на машините за гласуване. Да не се стигне до ситуацията, в която при предни избори наемът на машина беше равен на закупуването на тази машина – 3 хил. лв. наем за едни избори. Това наистина е пилеене на публични пари”.

Манолова каза, че ако е имало машини на местните избори през есента на 2019г., резултатът в София щял да бъде различен.

„Това щеше да означава, че нямаше да има 20 хил. недействителни бюлетини на първи тур и 7 хил. недействителни бюлетини на втори тур. Нямаше да има 900 преправяни, поправяни, задраскани, безобразни протокола. Нямаше да има 408 протокола, в които даже Информационното обслужване е правило повече от 2 промени – 2, 5, 10, 15, 20, докато се нагоди резултатът. Нямаше да има дописвани граждани в избирателните списъци, неясно по какви правила, неясно защо. Нямаше да има толкова контролиран вот, защото едно е да си снимаш бюлетината и да покажеш как си гласувал, срещу което да вземеш 100, 150 до 200лв., друго е да се снимаш с екрана, което на практика е невъзможно. Така че ясно е, че ако има машини, вотът ще бъде по-честен. Ако пък и решат да изчистят избирателните списъци от един милион мъртви души, наистина ще се приближим няколко идеи по-напред до честни избори, до честен вот.”

Припомняме, че на втория тур на местните избори през 2019г. Мая Манолова получи 45%от гласовете на хората в София. Кметските избори спечели кандидатът на ГЕРБ Йорданка Фандъкова с 49,9%.

Манолова води дело за касиране на изборите, тъй като по думите й има десетки преправяни протоколи и недействителни бюлетини.

Цялото интервю с Мая Манолова може да прочетете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!