Съединените щати и Великобритания са призовали Китайската народна република да спазва задълженията си по отношение на бившата британска колония Хонг Конг. Това се казва в съобщение на Държавния департамент на САЩ след проведен телефонен разговор между държавния секретар Майк Помпео и британския външен министър Доминик Рааб.

По-рано, Помпео отказа да потвърди пред американския конгрес автономията на Хонг Конг от Китай, което заплашва да подкопае търговския режим и други отстъпки за Хонг Конг в американското законодателство.

„Помпео и Рааб обсъдиха безпокойството от опитите на Пекин да наложи едностранно и насилствено на Хонг Конг законодателство в областта на националната сигурност. Държавният секретар Помпео и външният министър Рааб изразиха подкрепа за стабилността и просперитета на Хонг Конг и се съгласиха, че Китай трябва да спазва задълженията си в съответствие с общата китайско-британска декларация по въпроса за предаването на Хонг Конг“, се казва в съобщението.

Държавният департамент съобщава също, че Помпео и Рааб са призовали международната общност да „отговори на постоянното подкопаване на автономията на Хонг Конг от Китай“.

Помпео каза в сряда, че е уведомил Конгреса на САЩ, че Хонг Конг вече няма автономия от КНР, която е била предвидена при предаването на територията от Великобритания на китайските власти през 1997 г.

Промяната в оценката на Държавния департамент води до промяна в политиката спрямо Хонг Конг, но Помпео не уточнява какво може да предприеме администрацията.

По-рано американските власти заявиха, че обмислят да наложат санкции срещу китайските власти за действията им по отношение на Хонг Конг.

По-късно Китай отправи предупреждение към САЩ, поради изявления на американски служители относно законопроекта за националната сигурност в Хонг Конг, че Пекин ще предприеме мерки за противодействие, ако САЩ продължат да подкопават интересите на Китай.

Ръководителят на администрацията в Хонг Конг Кари Лам подкрепи разглеждането на законопроекта, като заяви, че неговото приемане няма да засегне правата и свободите на жителите на Хонг Конг.

Както по-рано съобщи South China Morning Post, законопроектът за националната сигурност, създаден специално за Хонг Конг, ще включва забрана за подривна и сепаратистка дейност.

Според източниците на изданието законът предвижда забрана на всички видове подстрекателства, целящи свалянето на централното правителство, както и тероризма и външната намеса.

Закопроектът събуди и мащабни антиправителствени протести.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!