След Националното събрание, Сенатът, доминиран от дясната опозиция, в сряда късно вечерта одобри приложението за смартфони StopCovid, съобщи „Льо Фигаро“.

Инструментът за цифрово проследяване трябва да помогне за ограничаване на разпространението на коронавируса.

След дебат 186 сенатори гласуваха „за“ (мнозинство от групата на Републиканците, партията на Макрон „Републиката напред“, Независимите), 127 гласуваха против (Социалистическата партия, комунистическото мнозинство от Групата на комунистите, републиканците, гражданите, радикалното мнозинство на социалдемократите), а 29 сенатори (главно центристи) се въздържаха.

Приложението ще може да бъде изтегляно от този уикенд и ще предупреждава хората, които са били в контакт с човек, заразен с коронавирус.

Членовете на правителството настояха за важността на това приложение, с оглед на новата фаза на отслабване на мерките, основните линии на която трябва да бъдат представени в четвъртък от премиера Едуар Филип.

„Възможно е някои решения„ които ще бъдат приети да позволят на французите да открият още повече индивидуални и колективни свободи и следователно да умножат социалните контакти“, затова „ние имаме нужда да умножим инструментите“, подчерта министърът на здравеопазването Оливие Веран.

Министърът на правосъдието Никол Белубе от своя страна настоя за „доброволния“, „анонимния“ и „временния“ характер на това приложение, като увери, че това не е „претекст за държавата да се превърне в държава-полицай, която контролира действията на нашите съграждани ”. Приложението за смартфон, което ще работи чрез bluetooth и няма да използва геолокация, ще предупреждава своите потребители, ако са били поне на метър и поне за петнайсет минути в близост до човек, заразен с коронавирус.

Противниците на това приложение, сред които са и Лигата за правата на човека, виждат в него атака срещу неприкосновеността на личния живот и личните свободи. Те поставят под въпрос неговата ефективност, позовавайки се на броя на хората, които не притежават смартфон или не желаят да изтеглят приложението.

Защитниците му твърдят, че StopCovid е получил зелена светлина от Националната комисия за защита на данните (CNIL), която счита, че препоръките й са спазени и че приложението дава възможност за „по-бързи и своевременни сигнали“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!