Хонг Конг, протести
на снимката: антиправителствени протести в Хонг Конг

Стотици граждани на Хонг Конг излязоха днес на антиправителствен протест срещу предложения от Пекин закон за сигурността, предаде АФП.

Демонстрантите заявиха, че се опасяват, че той ще сложи край на свободите в административния район.

Хонг Конг, протести

Протестиращите скандираха лозунги за демокрация в Козуей Бей – един от най-натоварените търговски квартали в града. Силите на реда предупредиха по високоговорителите, че събирането е незаконно и участниците трябва да се разпръснат.

Хонг Конг, протести

Силите на реда използваха сълзотворен газ, за да разпръснат хилядите демонстранти. Най-малко 120 души са задържани днес по време на протестите.

Както съобщава вестник „South China Morning Post”, законопроектът за националната сигурност на Хонг Конг влезе в програмата на открилата се в петък сесия на китайския парламент.

Ръководителят на администрацията Кери Лам подкрепи законопроекта, като обяви, че той няма да засегне правата и свободите на жителите на административния район.

По-рано изданието съобщи, че разработеният специално за Хонг Конг законопроект за национална сигурност, предвижда забрана на подривна и сепаратистка дейност, забрана на всякакъв вид призиви за сваляне на централното правителство, както и на тероризъм и външна намеса.

Според продемократичните депутати в страната, правителството на Хонг Конг рискува да „запали искрата” и да бъдат възобновени антиправителствените протести, продължили 7 месеца, докато не се появи коронавирусът.

Пандемията дойде точно в момент, в който протестните движения бяха набрали огромна скорост. Именно заболяването заглуши опитите на Хонг Конг да запази крехката си демокрация. И според международните анализатори и привържениците на конспиративните теории, коронавирусът всъщност е бил пуснат от китайското правителство именно, за да заглуши протестите в Хонг Конг.

Хонг Конг, протести

Следващия месец отбелязва първата годишнина от началото на огромните демонстрации, които стреснаха Хонконг и скоро прераснаха в седмични битки между полицията и протестиращите.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук