прокуратура, арест

Депутатите от ГЕРБ  и коалиционните им партньори от „Обединените патриоти“предлагат създаването на нова правна фигура – прокурор, който да разследва главния прокурор.

Законодателната инициатива е свързана с промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона на съдебната власт, обясни депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова.

Предлага се, прокурорът, разследващ главния, да е с мандат от 7 години и да се избира от Пленума на Висшия съдебен съвет с обикновено мнозинство.

Процедурата за избора на този специален прокурор е предвидено да започне до 3 месеца след влизането в сила на промените, а право на предложение ще имат минимум шестима членове на Прокурорската колегия на ВСС.

Атанасова обясни, че в закона ще бъдат заложени редица специални критерии за заемането на тази длъжност.

Колегата ѝ Красимир Ципов допълни, че евентуалните дела срещу главния прокурор ще бъдат гледани от Специализирания наказателен съд.

Според Ципов с тези законодателни промени управляващите отговорят на всички препоръки, които бяха отправени от Европейската комисия и Венецианската комисия. Така щели да се съобразят и с тълкувателното решение на Конституционния съд.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!