Даниела Дариткова, Корнелия Нинова
на снимката: Даниела Дариткова, Корнелия Нинова

Парламентът гледа на първо четене Законът за мерките по време на извънредното положение. Със закона се забраняват посещения на различни обществени и масови мероприятия. Целта на забраните е изпълнение на Националния оперативен щаб за социална дистанция. Пленарното заседание на парламента започна с половинчасово закъснение заради председателски съвет при Цвета Караянчева.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова призова до 18:00 часа днес да постъпват предложения за промени по законопроекта, за да може той да се промени в бързи срокове до петък, когато е второто четене.

„Намираме се в необичайна и извънредна ситуация от гледна точка на мерките. Трябва да бъдем особено отговорни, конструктивни, и солидарни. Социалната изолация единственият доказан механизъм да се спре инфекцията. На първо място трябва да поставим живота и здравето на гражданите“, призова депутатът и апелира да се даде възможност на правителството и Оперативния щаб да действат спокойно в рамките на нормативната уредба.

От своя страна председателят на БСП Корнелия Нинова каза:

„В този закон има добри предложения като социалната изолация и ограничаване на масовите прояви. Има обаче и неприемливи текстове. Затова ще гласуваме въздържали се на първо четене”.

Според левицата държавата прехвърля отговорността на работниците и лекарите и не поема никакви ангажименти.

„За пети път задавам въпрос, има ли държавен резерв, и какво съдържа“, попита Нинова.

На заседанието присъстват и министри от кабинета.

„Държавата търси начини да осигурява храна по домовете на социално слаби деца, които в момента не са на училище”, обяви социалният министър Деница Сачева.

Тя информира депутатите, че мярката се разработва съвместно с Министерството на образованието и науката.

В изявлението си министърът заяви, че подобни мерки се взимат в ход и според развитието на ситуацията.

Сачева апелира, че в условия на извънредно положение трябва да не се мисли панически, а спокойно и рационално.

Препоръката на Сачева е, че на третия ден да не се взимат стратегически решения за дългосрочен период, които при промяна на обстановката в дългосрочен план може да променят цялата икономическа система на страната.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!