Румен Радев
на снимката: президентът Румен Радев

Президентът Румен Радев инициира среща с представителите на изпълнителната власт и националния щаб за мерките за разпространение на коронавируса.

На срещата присъстват министър-председателят Бойко Борисов, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, главният секретар на МВР Ивайло Иванов, началникът на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски, директорът на Главна дирекция „Пожарна и аварийна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.

„Важен е не терминът „извънредно положение”, а мерките, които трябва да са добре осигурени и планирани. Аз съм благодарен на всички българи, че се вслушаха в призива на Националния щаб. Спазват се и социална изолация, и социална дистанция. Има какво да се желае, но състоянието е налице. Остават за решаване други важни проблеми. Относно осигуряването, видяхме, че не сме били подготвени за криза от такъв мащаб – говоря за лични предпазни средства. Наистина е похвално, че нашата индустрия е запазила своя потенциал, може да произвежда и дори да изнася. Но нашият медицински персонал не е осигурен. Моят въпрос е можем ли да кажем на тези, които са на първа, втора линия, кога ще бъдат задоволени тези нужди”, попита президентът.

Той подчерта, че лекари споделят, че няма ясни инструкции какво и как да се прави.

Държавният глава призова:

„Нека държавните институции не всяват повече страх и паника. Нека покажем, че институциите са дисциплинирани, действат в своите правомощия, не надскачат своите функции. Виждаме, че и навсякъде в страната се вихри спекула. И понеже отговорните институции не я виждат, призовавам гражданите да продължат да подават сигнали. Грозно е на трагедията на другите да се печели. От тази криза можем да излезем като обединени институции като даваме пример с дисциплина и да покажем, че има доверие между институциите“.

Президентът каза, че паралелно със здравната криза се развива и икономическа.

„Не трябва да допускаме да стане така, че един ден гладът ще победи страха, защото тогава последствията ще бъдат необратими. Законите трябва да бъдат адекватни, не само на днешния ден, но и на бъдещето. Трябва да обхванем и политическите, и социалните аспекти на тази криза. Трябва наистина да покажем, г-н Премиер, че с общи усилия, дисциплина и организираност как ще излезем от тази криза.“

От своя страна вицепремиерът Томислав Дончев каза:

„През последните дни тече препрограмиране на европейските програми. Преди да мислим за мерки за икономическо възстановяване, за нас на първо място е животът и здравето на населението. Правим опит всички маски и защитни облекла да бъдат за сметка на европейските програми. Темата икономическо възстановяване е изключително важна, но такива мерки се програмират за няколко месеца, ние ще се опитаме да го направим за няколко дни. Мерките, които се предлагат е достъп до кредитен ресурс – това категорично ще го предложим, като допълнение към вече взетото решение за кредитна гаранция. Държавите членки предлагат национализиране на стратегически компании, но този сценарий не е валиден за нас. Помощ за компаниите. Трябва да мислим за най-уязвимите сектори – транспорт, туризъм. Държавата разпределя парите на данъкоплатците и преди всичко трябва да си отговорим на въпроса дали българските граждани искат с техни пари да се подпомагат хотели и ресторанти. Ние ще бъдем много внимателни и ще се стараем да не прекрачваме тази линия“.

Здравният министър Кирил Ананиев запозна президента с последните мерки.

„Знаете, че е въведена забрана за влизане на лица от държави, които са най-засегнати от коронавируса. До този момент съм издал 7 заповеди, които регламентират редица мерки, които да защитават здравето на хората. По отношение на предпазните средства – ние попълваме всеки ден липсите. Започнахме с отварянето на държавния резерв, от Турция успяхме да доставим количества, които бяха необходими в първите минути на медицинския персонал. От оперативните програми и държавния бюджет има средства. Днес МС прие решение, с което предлага на НС да ратифицира споразумението на ЕС за общи обществени поръчки. По отношение на най-засегнатите хора – възрастните – предвиждаме, лицата на които ТЕЛК-овите решения изтичат, да бъдат удължени с два месеца след изтичане на извънредното положение. Вие сте запознати с всички други заповеди, с които се стараем да ограничим по-силното разпространение на вируса“.

Президентът призова в най-кратки срокове да бъдат попълнени липсите с оборудването за медицинския персонал. Ананиев го увери, че до седмица-две ще бъдат осигурени всички необходими консумативи. Дончев каза, че в средносрочен план има необходимото оборудване.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!