Снимка: Фейсбук

Единственото в света куче с положителна проба за наличието на коронавирус почина в Хонконг, след като беше излекувано и върнато при стопаните си, съобщава „South China Morning Post”.

В края на февруари бе съобщено, че кучето на пациент от Хонконг, заразен с новия вид коронавирус, е поставено под карантина, след като тестът за COVID-19 в организма на животното се е оказал положителен. Подчертава се, че домашният любимец не е имал никакви симптоми на заболяване.

След консултации учените направиха извода, че заразяването вероятно е станало при предаването на вируса от стопанина на животното. От СЗО заявиха, че ще проучат случая, но до момента няма никакви доказателства, че е възможно болестта да бъде предавана от човек на животно.

Съобщава се, че 17-годишният померански шпиц е бил поставен под карантина на 26 февруари, а преди седмица е бил върнат у дома. През периода на пребиваването под карантина от кучето са взети 5 проби за наличието на коронавирус, като последните 2 са били отрицателни.

На 16 март кучето е починало, но собственикът отказва да се направи аутопсия за изясняване на причината за смъртта.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!