петролен кладенец

Цената на петрола сорт WTI спадна под 26,05 долара за барел за пръв път от ноември 2002 г., показват данните от борсовата търговия.

Към 11.39 часа българско време цената на майския фючърс на петрол сорт WTI поевтиня с 5,01% до 25,95 долара за барел. Минути по-рано петролът марка „Брент“ също така обнови своята минимална цена, спадайки под 28 долара за барел за пръв път от 10 януари 2016 г. Цената на майския фючърс на „Брент“ се понижи с 2,966% до 27,88 долара за барел.

Спадът в цените на петрола се дължи на икономическата стагнация вследствие на пандемията от коронавирус. Китай, който е от най-основните консуматори на петрол и измежду най-големите вносители, намали търсенето си драстично и това се отрази на цените. Допълнително тласък на тенденцията даде и неуспешната среща във Виена в началото на месеца във формат ОПЕК+, на която страните-производителки на петрол от Близкия Изток не се разбраха с Русия за ново съкращаване на производството с цел поддържане на по-висока цена и това изостри конкуренцията между тях.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!