Никола Минчев

„Има такъв народ“, ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ гласуваха за оставката на председателя на Народното събрание Никола Минчев. Предложението бе прието със 125 гласа „за“, 113 „против“ и 1 „въздържал се“.

Коалицията между четирите формации на практика вече се формира – видя се, че в пленарна зала гласуват по идентичен начин. В кулоарите на Парламента се каза, че днешният вот е репетиция за гласуването на вота на недоверие следващата седмица. Дали ще станем свидетели на събития, които приличат на преврат, и ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“ ще изземат властта – предстои да разберем.

За оставането на Никола Минчев на поста – срещу оставката на Минчев, гласуваха от „Продължаваме промяната“, БСП, „Демократична България“ и независимите депутати, отцепили се от ИТН.

Вижте гласуването:

Гласуването оставката на Минчев.

В сряда, по време на изслушването на външния министър в оставка Теодора Генчовска, между Минчев и опозицията избухна скандал в пленарната зала. Опозицията настояваше изслушването да се проведе при закрити врата, което не беше прието – това даде повод на противниците им да твърдят, че прикриват „националното предателство“ на премиера Кирил Петков. Постъпи внасяне на мотиви за оставката на Минчев от страна на ИТН.

Минчев: В пленарната зала има ново мнозинство. То не носи промяна

„За мен беше, е и ще продължи да бъде чест, че влязох в Народното събрание, а още по-голяма чест е, че ме направихте пръв сред равни. Винаги съм се стремял да подхождам с уважение към всички народни представители, независимо дали са от управляващото мнозинство или от опозицията. Надявам се, че го оценявате“, каза Минчев от парламентарната трибуна.

„Истинското основание да ми се иска оставката е, че в пленарната зала има ново мнозинство. Влязох в парламента с желание за промяна на един модел, който властваше доскоро. Оформящото се мнозинство не само не носи промяна, а твърдо ще съхрани този модел. В този модел може би е по-добре да не бъда аз председателят. Оказа се, че тези, които щяха да изчегъртват, сега искат да изчегъртват мен“, заяви той.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук