на снимката: Лидерът на БСП Корнелия Нинова

Парламентарната група на ГЕРБ излезе с декларация по повод вчерашния призив на лидера на БСП Корнелия Нинова заплатите на депутатите да бъдат замразени и да бъдат премахнати всички техни привилегии. Управляващите отново обвиниха Нинова, че се опитва да дискредитира правителството и не признава „все по-отчетливата роля на България като фактор на Балканите и в Европа“.

По отношение на депутатските заплати от ГРЕБ пишат:

„В 41 – ото Народно събрание ПП ГЕРБ наложи мораториум върху нарастването им и ги замрази. В 42 – ото Народното събрание, когато  управляващи бяхте Вие, мораториумът не бе продължен. Тогава, на 10 март 2014 г., председателят на парламента г-н Михаил Миков заяви публично: „Когато в цялата страна има ръст на заплатите е ненормално да се замразяват тези на депутатите. Другото е обикновено сиромахомилство и евтин популизъм…“ Не разбрахте ли, другарки и другари, че с времената на шикалкавенето се приключи. Не разбрахте ли, че като географски посоки имаме и север, и изток, и юг, но българската политическа посока е запад. „

От ГЕРБ не пропуснаха да отново да припомнят на Нинова действията й след демократичните промени у нас.

„Малцина са успявали да стигнат до висши мениджърски позиции в управляващата от 1997 г. до 2001 г. „антикомунистическа и реформаторска“ партия СДС. Какво доверие е трябвало да имат в теб, как и с какво си го доказал, за да ти дадат възможност да приватизираш едно от водещите външнотърговски дружества като „Техноимпекс“, в които са концентрирани солидни държавни капитали. На колко персони се е отдало това?“, пише в декларацията на ГЕРБ.

От управляващата партия обвиняват Нинова в „мимикрия и двуличие“. Според ГЕРБ с опитите си да премахне привилегиите на народните представители тя залага на „политически театър“.

Междувременно стана ясно, че от БСП вече са внесли предложението за замразяване на заплатите на народните представители. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в парламента. Тя обясни, че заплатата на народните представители ще бъде фиксирана сума, която не се увеличава до края на мандата на парламента, колкото и да расте средната работна заплата.

„Тази заплата ще се отрази на още 19 органи в страната – политически и административен елит в страната, чиито заплати зависят от тези на депутатите. Знаем, че ще има тежка съпротива срещу това и ще ни изкарат по-черни от дявола. Готови сме за този упрек, но имаме един въпрос, на който опонентите ни би трябвало да отговорят – кой друг в страната, освен политическия и административен елит, получава на тримесечие увеличение на заплатата автоматично?“, попита Нинова и подчерта, че става въпрос за справедливост и за равни права и възможности в страната.

Представители на левицата са внесли още едно предложение, което се отнася до ваканциите на депутатите. В него са залегнали текстове, които регламентират почивката на депутатите да е еднаква с тази на останалите българи – само на официални празници.

На въпрос по повод декларация на ГЕРБ, че предишният лидер Михаил Миков е обявил в предишния парламент подобни мерки на популизъм, Нинова отговори:

„Казвам се Корнелия Нинова, а не Михаил Миков и провеждам политиката на новото ръководство на БСП“.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов от своя страна заяви, че той самият не е ползвал привилегиите, които му се полагат като депутат. За срещите си с избиратели в страната дори не ползвал командировъчно.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!