Все още има много големи различия в позициите на Европейския парламент и сраните-членки на ЕС относно реформите в енергийния сектор за увеличаване на дела на зелената енергия. Това пише изданието „Политико” по повод предстоящта среща на министрите на енергетиката в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС.

По време на заседанието в София българското правителство ще провери колко от държавите от ЕС са склонни да продължат реформите по една от най-чувствителните теми от пакета „Чиста енергия за всички европейци” – целите, които са залегнали в него.

„Сега българското председателство на Съвета на ЕС се изправя пред наистина сериозно предизвикателство – да ръководи дискусиите така че да се постигне максимален прогрес по тези досиета”, каза българският енергиен министър Теменужка Петкова на събитие на „Политико” в сряда.

Залогът е голям – целите, които ЕС си е поставил за възобновяема енергия и енергийна ефективност с краен срок 2030 г. В момента текат обсъждания в Европейския съвет и Европейския парламент за внасяне на поправки в двете директиви, които са основополагащи за проекта.

Всички усилия са насочени към това през 2030 г. ЕС да е постигнал целите си. Една от основните е емисиите на вредните газове да бъдат намалени с 40% и тя еше приета след подписването на Парижкото споразумение за климата.

Тази битка обаче не е нова, пише „Политико“. Неведнъж са поставяни амбициозни цели от страна на ЕП, подкрепени от някои „зелени” страни-членки най-вече в Северна Европа, докато по-бедните и зависими въглища страни в Централна и Източна Европа  се явяват пречка заради високите цени, които трябва да платят.

До момента преговорите са засегнали по-скоро техническите аспекти на досието, но България се надява, че министрите ще свалят картите в Четвъртък и по отношение на политическите аспекти и ще предложат решения на българския министър, така че да бъдат затворени и последните три теми.

Българското послание до момента: Трябва да дадеш малко, за да получиш малко

„Политическите насоки са много важни. Финалният компромис по въпроса за възобновяемата енергия и енергийната ефективност ще наложат на Съвета на министрите да направи следващата крачка и да покаже гъвкавост в позицията си спрямо предложенията на ЕП. Това със сигурност ще допринесе за постигането на целите на ЕС”, пише в бележки за дискусията, подготвени от България.

Времето е от голямо значение за България, която се надява да приключи досието преди края на председателството си.

ЕП вече гласува в подкрепа на увеличаването на целите за възобновяема енергия – евродепутатите решиха енергията произвеждана от ВЕИ да е 35% от общата до 2030 г. Последно беше постигнато съгласие за „поне 27%”. Освен това от страните-членки ще се изисква да увеличат с минимум 35% енергийната си ефективност в същия срок.

Европейската комисия излезе с анализ, според който страните-членки няма да платят повече ако увеличат целта си от 27 на 35% по отношение на енергийната ефективност до 2030 г.

„Страните-членки трябва да постигнат целите като изследват на ново ниво последните изследователски и технологични изобретения”, пише в бележките на председателството.

„Това вече е политически въпрос”, каза Жечо Станков – зам.-министър на енергетиката на България. Той добави, че българското председателство на Съвета на ЕС ще търси къде е червената линия, която разделя енергийните министри от ЕС.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук