Преди седмица стартира повторно процедурата по номиниране на председател на Централната избирателна комисия. При първата процедура нито една политическа формация не излъчи кандидат. Днес ГЕРБ поеха инициативата и номинираха настоящия говорител на Комисията Александър Андреев.

Председателското място се оваканти, след като Стефка Стоева заяви, че не е ясно кой трябва да поеме отговорността за осигуряването на машините за изборите – ЦИК или правителството. Двете институции си прехвърляха отговорността в продължение на години. Седмица-две след оставката на Стоева парламентът гласува изричен текст, който гласи, че ЦИК носи изцяло отговорност за машинното гласуване.

До момента другите партии не са предложили кандидати.

Мотивите на ГЕРБ

ГЕРБ предлага досегашния говорител на ЦИК Александър Андреев да оглави Комисията. Това стана ясно от думите на Даниела Дариткова.

„Тази кандидатура, по предложение на неправителствени организации, беше припозната от народните представители от ПП ГЕРБ и днес внасяме това предложение в рамките на установения срок“, каза Дариткова.

И добави:

„Смятаме, че тази кандидатура е достойна, професионално утвърдена и ще бъде възприета като гаранция за работата на ЦИК в рамките на законодателната уредба и гаранции за провеждането на всички процедури, които са възложени на ЦИК с оглед на предстоящите избори и гарантиране на прозрачен и коректен изборен процес“, изтъкна тя.

Андреев коментира машинното гласуване

По-рано днес, в интервю за БНТ, самият Андреев коментира как ще се случи организацията на изборите.

Той добави, че по груби оценки, в над 9 500 секции с над 300 избиратели трябва да има машинно гласуване, като може би ще е необходимо да има повече от една машина в секция.

За да се осигури нормален изборен процес, ще са нужни поне 10 000 машини, каза още единственият до момента кандидат за председател на ЦИК.

„Все още не може да се каже какви ще бъдат машините за гласуване и кога ще бъдат доставени у нас”, добави още Андреев.

И добави:

„За колко време ще дойдат в България е въпрос, който зависи от участниците в обществената поръчка. Има различни срокове в зависимост от вида на машината, времето за производство и т.н. При всички случаи колкото по-рано бъде обявена обществената поръчка,  толкова по-добре”, коментира Андреев.

Настоящият говорител на ЦИК смята, че въпросът с машините не е само до осигуряването им.

„Машинното гласуване засяга и въпроси като тяхното съхраняване, охрана, логистика, техническо обезпечаване”.

Той коментира и ветото на президента Радев върху части от Изборния кодекс, но не пожела да каже дали споделя мотивите на държавния глава.

„ЦИК ще изпълни закона такъв, какъвто е, тъй като на нас е възложено като правоприлагащ орган да изпълним подготовката на изборите“, подчерта Андреев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!