костадин костадинов

Костадин Костадинов от „Възраждане“ поиска референдум за зеления сертификат. Той направи изказването си от парламентарната трибуна веднага след декларацията на ГЕРБ-СДС, в която призоваха Народното събрание да вземе решение за зеления сертификат – или и в парламента да се влиза с него, или да задължи здравния министър да го отмени напълно.

Време е НС и ние като народни представители и ние със своя личен пример да покажем, че няма двоен стандарт, призова Атанасова.

„Вчера Председателският съвет отхвърли предложението на ПГ на ГЕРБ-СДС в сградата на Народното събрание да се влиза със зелен сертификат. Това решение, уважаеми колеги, по своя характер има няколко последици или аспекта.

На първо място, може би то дефинира, кой в тази държава се счита за богопомазан или богоизбран. Тези, които не желаят да спазват мерките, законите, разпоредбите, заповедите, като че ли единствено се намират в тази пленарна зала.

На второто място, се доказа, че клетвата да се спазва Конституцията и закона вероятно за част от вас не важеше, и в качеството им на министри, и в качеството им на народни представители. Доказахте, че не зачитате труда на българските лекари, скръбта на всички, загубили свои близки и роднини.

За всички останали български граждани, които се редяха месеци наред на опашки, нещата стояха по друг начин. Хората, които се чудят, как да си платят антигенните и PCR тестовете, какво да кажем за тях? Това ли е новият морал в политиката?“, запита Атанасова.

Тя съобщи, че парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще внесе два законопроекта по темата и призова НС да ги обсъди спешно.

„Или да задължим министъра на здравеопазването в заповедта от 26.11.2021г. да бъде включена като отделен обект сградата на НС и достъпът до нея да подлежи на обща регулация – достъпът на всички депутати да бъде с представяне на документ за ваксинация, преболедуване или изследване. Или втори тип проект на решение – НС да задължи министъра на здравеопазването в същата заповед да отмени за територията на Република България изискването за представяне на зелен сертификат за всички сектори и да отпаднат всички ограничавани дейности, посочени в заповедта“, заяви Атанасова.

Костадин Костадинов от „Възраждане “ поиска референдум за зеления сертификат.

„Няма как депутатите да се ползват с по-различен статут. Защо няма зелен сертификат за общините, за всички останали публични институции, за съдилищата, например? Това на практика означава едно много сериозно ограничаване и погазване на основни граждански права. Ние от „Възраждаме“ смятаме, че българският народ трябва да решава важните въпроси. Не трябва Кацаров да решава. Най-доброто решение на случая е референдум, защото това е най-законово издържано.

Крайно време е българите да започнат да бъдат питани. Това решение ще сложи край на всички спорове кой е прав и кой е крив. В България прав е винаги суверенът. Тази лицемерна загриженост, която видяхме в декларацията на ГЕРБ, не е никак приятна. В началните декларации на правителството на Радев се говореше, че тестовете ще бъдат безплатни. Но самата манипулация не е безплатна. Считаме, че е редно да се спре веднъж завинаги с това безумие. Не трябва депутатите да бъдат с различен статут“, каза Костадинов от парламентарната трибуна.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!