Златна книга

Български изобретатели и селекционери бяха вписани в „Златната книга“ на Патентното ведомство. Това се случи на тържествена церемония, състояла в президентството. Домакин на събитието беше Румен Радев.

обща снимка, Златна книга 2021

„Нашият стремеж България да бъде просперираща и модерна държава може да бъде постигнат само с уважение и признателност към учените и изобретателите, към хората на прогреса и науката. Със своите постижения българските учени допринасят за напредъка на страната ни и за издигане на нейния престиж. Затова те трябва да бъдат насърчавани да разкриват пълния потенциал на своите идеи“, написа държавният глава в социалната мрежа.

Тази година своите имена в „Златната книга“ вписаха изобретателят доц. д-р инж. Стоян Гишин, чието изобретение съкращава два пъти времето за производство на акумулатори и съществено ограничава вредното влияние върху околната среда, както и авторски колектив от Института по лозарство и винарство в Плевен, създал над 10 нови сорта грозде.

„Нека всеки ваш проект носи успех за вас и за България“, пожела им Радев.

Изследователят доц. д-р инж. Стоян Гишин, който е автор и съавтор на 29 изобретения, защитени в България и чужбина открои приноса на своя екип за всеотдайната работа по разработването на продукти с висока добавена стойност. Иновациите на инж. Гишин спестяват над 20% от потреблението на електроенергия, съкращават над два пъти времето за производство на акумулатори и значително ограничават въздействието върху природата.

доц. д-р инж. Стоян Гишин
На снимката: президентът Румен Радев и доц. д-р инж. Стоян Гишин

„За мен днес е най-големият ден“, каза инж. Гишин и благодари за признанието.

обща снимката, Златна книга 2021

От името на отличения авторският колектив от Института по лозарство и винарство в Плевен в състав проф. д-р Мирослав Иванов, доц. д-р Здравко Наков, доц. д-р Татяна Йончева и доц. д-р Ваньо Хайгъров, се изказа директорът на института проф. д-р Иван Пачев, който посочи, че за втори път след 1990 г. техен екип е отличен в „Златната книга“ и приемат това като голямо признание.

Създадените от авторския колектив над 10 сорта лози са подходящи за производство на екологично чиста продукция с по-ниска себестойност, характеризиращи се с добри агробиологични и технологични показатели и с повишена устойчивост на ниски зимни температури.

По време на церемонията председателят на Патентното ведомство проф. д-р Владя Борисова отбеляза в словото си, че за първи път от 40 години българските изобретатели са отличени на такова високо равнище.

Генералният директор на Световната организация за интелектуална собственост Дарен Танг също поздрави отличените чрез специално видео обръщение.

Тази година се навършват 40 години от учредяването на „Златната книга“ през 1981 г. Книгата се отваря веднъж в годината, за да бъде попълнена с имената на най-изявените български откриватели и изобретатели.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!