Илиана Иванова
На снимката: Илиана Иванова

ГЕРБ-СДС ще предложат Илиана Иванова за освободения от Мария Габриел пост на български еврокомисар. Решението е взето след среща на Изпълнителната комисия и парламентарната група, съобщи лидерът на партията Бойко Борисов в кулоарите на парламента.

Той разясни, че Иванова в момента е член на Европейската сметна палата. „Тя е много познато лице в Брюксел, компетентна е“, каза Борисов.

„Имаше още няколко достойни кандидати, но партията застава зад Илиана Иванова”, добави той.

Бойко Борисов подчерта, че неговата коалиция „няма притеснение“ за това дали жена или мъж ще бъде избран за български еврокомисар. „Равенството между половете е изключително важно. Това е факт от много време. У нас жените са много ярко представени”, похвали се още той.

От Европейската комисия обаче преди дни съвсем ясно намекнаха, че очакват на мястото на Мария Габриел България да излъчи отново жена за еврокомисар. С което ГЕРБ-СДС очевидно се съобразиха.

ПП-ДБ също издигнаха своята номинация за позицията – депутата от ПП Даниел Лорер. Изборът зависи от Европейската комисия.

От 2022 до момента Илиана Иванова е председател на Комитета за контрол на качеството в ЕСП. Била е 3 мандата председател на Втори одитен състав, отговарящ за „Инвестиции за сближаване, растеж и приобщаване“.

Иванова е отговорен докладчик за одити в областта за оценка на образованието, финансирано от европейски политики, младежката заетост, инициативата Индустрия 4.0 и цифровите иновации в Европа. Председател е на комитета за контрол на качеството, отговарящ за контрола върху всички одити, свързани с Плановете за възстановяване и устойчивост.

От 2009 до 2012 г. е била член на Европейския парламент, като е избрана за зам.-председател на комисията по бюджетен контрол и като член на комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите.

В периода 2004-2006 г. е била анализатор в банки и финансови институции в Далас и Аризона, САЩ.

През 2004 г. Илиана Иванова защитава MBA в глобалното управление от Thunderbird University, Arizona State University, Аризона, САЩ. През 1999 г. получава магистърска степен по международни икономически отношения от Икономическия университет във Варна. Владее английски, френски, немски и руски език.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук