Сценичен вариант на спасяването на българските евреи. Снимки: БНР

Международният театрален фестивал в Единбург е голямо ежегодно събитие за Шотландия и цяла Британия, което се провежда от 1947 година насам в последните 3 седмици от август. Този път БНР обръща внимание на интересен факт: в тазгодишното издание на феста ще участва спектакълът „Краткият живот и мистериозната смърт на Борис III, цар на българите“.

Автор на пиесата е англичанинът Джоузеф Кулен, който изпълнява и централната роля в нея. Той е сценарист и актьор, а постановката за спасяването на българските евреи е първата, в която играе като част от независимата трупа „Out of the forest“.

Важен фрагмент от пиесата на англичанина са усилията, които българският монарх Борис III, правителството и Българската православна църква полагат за спасяването на евреите на територията на царството.

Една от книгите, вдъхновили Джоузеф при работата върху текста, е „Корона от тръни“ на българския писател Стефан Груев – син на началника на кабинета и един от най-доверените хора на царя – Павел Груев. Получава я от своята приятелка Саша, която му е съавтор.

Работата по тази пиеса беше важна за нея. Тя използва проучването, за да опознае културата и историята на страна, от която са нейните баба и дядо, но в която тя никога не е живяла. От историите, които е слушала като дете, България за нея е някаква далечна страна от приказките“ – споделя Джоузеф в интервю за Радио България.

Джоузеф и Саша прочитат и книгата на Михаел Бар-Зоар „Извън хватката на Хитлер“, а по-късно и автобиографията на Симеон II – „Една необикновена съдба“, от която черпят информация за събитията след 1943 г. и кончината на цар Борис III.

Музиката на спектакъла е базирана върху български и еврейски народни песни. От трупата са категорични, че разказват българска история като пример как можеш да се противопоставиш на злото въпреки всичко.

Български народни песни на китара и с английски текст. В театъра всичко е възможно.

Друго основно действащо лице в пиесата е митрополит Стефан (софийски владика от 1922 до 1948 г. и екзарх на БПЦ от 1945 до 1948 г.) – яростен противник на антисемитските закони от онова време и един от хората, предотвратили депортацията на евреите от България. В постановката взема участие и образът на друга знакова личност с роля в спасяването на българските евреи – министър-председателят Богдан Филов.

Джоузеф Кулен, който играе цар Борис III, знае добре, че освен героичната история за спасяването на близо 50 000 човешки живота, съществува и друга – трагична, която засяга паметта за 11 343 евреи от Македония и Беломорска Тракия (новоприсъединени територии към Царство България по време на Втората световна война, в които българските власти въвеждат българското законодателство, но нямат възможност да вземат самостоятелни решения).

Джоузеф е категоричен, че е важно да помним събития като спасяването на българските евреи, защото най-често почитаме загубата, а не моменти като този – когато хората са се противопоставили на антихуманната политика на чужд диктатор с риск за собствения си живот.

Още новини за култура – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук