Руска ракета "освободи" Чернигов от няколко негови граждани.

Руската армия нанесе терористичен удар с балистична ракета „Искандер“ по центъра на североизточния областен град Чернигов.

Ракетата е улучила покрива на градския театър, пробила го е и се е взривила вътре. Засега се знае за поне 7 убити (включително 6-годишно дете) и над 117 ранени, сред които 11 деца, едното от тях е в крайно тежко състояние. Ударът бе нанесен посред бял ден, право по центъра на града, където няма как да има военна техника или струпване на войска.

Руската ракета се е взривила вътре в театъра, сградата е буквално изтърбушена.

Врагът обстрелва центъра на Чернигов. Вероятно балистична ракета. Останете в укритията. Детайли по-късно“, написа в телеграфен стил областният управител Вячеслав Чаус.

В резултат от удара най-тежко е пострадала вътрешността на драматичния театър, в който се е провеждало мероприятие. Унищожени са паркирани наоколо автомобили.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски, който е в Швеция, за да преговаря за военна подкрепа, написа в своя телеграм-канал:

Руска ракета попадна право в центъра на града, в нашия ЧернигоВ. Площадът, политехническия университет, театърът. Нормален съботен ден, който превърна в ден на болка и загуба. Има загинали и ранени. Моите съболезнования на хората, които загубиха свои близки. Всички служби работят на място: спасители, полиция, медици. Всеки, който е нужен.“

Украински пожарникари гасят покрива на театъра.

Зеленски публикува видео от мястото на инцидента, на което се виждат разпръснати отломки от сериозно пострадалата сграда и потрошени автомобили, паркирали около нея.

Повечето от загиналите и ранените са се намирали около театъра, в който попадна ракетата, и са пострадали от летящите отвътре навън осколки и отломки.

Някои от жертвите и ранените са се возели в градски автобус, други са минавали по пешеходна пътека, трети са излизали от близките 3 църкви, където освещавали плодове. Ние сме длъжни да документираме това военно престъпление. То ще бъде поставено на рафта с доказателства за престъпленията на Русия срещу човечеството“, заяви украинският министър на вътрешните работи Игор Клименко.

До 21 август в Чернигов са обявени дни на траур в памет на загиналите.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук