Мирослав Иванов

ГЕРБ се провалиха в поредния си опит да дискредитират правителството, като депутатите днес отхвърлиха искането на бившите управляващи да бъде премахнат депутатът от „Продължаваме промяната” Мирослав Иванов като заместник-председател на Народното събрание.

Причината за поисканата оставка беше, че през изминалата седмица Иванов прекъсна председателя на парламентарната група на ГЕРБ – Десислава Атанасова. В подписаното както от ДПС, така и от „Възраждане” искане за оставка Иванов е обвинен в „груби грешки в процедурните правила за работата на Народното събрание“, а също и в „грубо погазване на политическия плурализъм и липса на ред в пленарната зала“.

Иванов действително прекъсна Десислава Атанасова, но не с цел да я заглуши, а защото тя превиши времето си за изказване, след като преди това беше предупредена няколкократно от зам.-председателя на парламента. Това е нормална пароламентарна практика, независимо дали става въпрос за управление или опозиция, тъй като за отделните изказвания има определно време, което трябва да бъде спазвано.

Заради това от ГЕРБ обвиниха зам.-председателя на парламента, че е обидил Атанасова, макар да признаха, че той не се е държал грубо с нея. Самият Иванов в своя защите посочи, че неведнъж е оставял повече време за изказвания на опозицията.

Днес депутатите от управляващата коалиция, които иначе често са разкъсвани от вътрешни противоречия, обединиха сили и успяха да запазят Иванов на позицията му със 131 гласа за, докато опозицията разполагаше само с 81 гласа.

Това беше поредната атака към правителството от страна на опозицията, като в искането за оставка прозираше надеждата, че някоя от управляващите партии ще се присъедини към тях, а това ще доведе до разширяване на медийната пропаганда за разпад на коалицията.

ГЕРБ не веднъж обявиха, че са готови за предсрочни избори, днес това заявиха и от ДПС. Очевидно е, че опозицията се опитва да представи разпадът на управляващата коалиция като нещо очаквано в най-скоро време, а ако оставката на Иванов, беше гласувана, то това щеше да им даде зелена светлина за още по-яростна антиправителствена кампания.

За сравнение припомняме, че по времето на последния кабинет на ГЕРБ председател на парламента беше Цвета Караянчева, която многократно направи скандални изказвания, като дори обяви магистралите са лична собственост на Борисов и призова всички, които не го харесват да ходят пеша. Когато беше заговорено за оставка обаче, тя получи ожесточена подкрепа от ГЕРБ.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук