Второто освобождение
Кадър от "Второто освобождение"

Граждани и общественици, обединени в платформата „Десен форум“, поискаха от министъра на образованието и науката акад. Денков документалният филм „Второто освобождение“ да се прожектира на учениците от 8. до 12. клас.

„Второто освобождение“ разказва за съветската окупация на България от есента на 1944 до зимата на 1947 година и предизвикваният тогава политически, финансов и нравствен прелом. Филмът е изграден изцяло от хроники и документи и вижда бял свят миналата година. Режисьор на филма е проф. Светослав Овчаров.

„Десен форум“ прегладат филмът да бъде прожектиран в часовете по история, гражданско образование или в часа на класния.

„Да изгледат една българска историческа продукция за учениците със сигурност ще е интересно, но най-вече ще е полезно, защото ще научат Истината за един черен период от историята ни. Исторически момент, който в учебниците се претупва. Исторически момент, който илюстрира Руско-съветската империя не в светлината на освободител, както е представена Русия при „Първото освобождение“, което всъщност е първи опит за ново поробване, а на кръвожаден окупатор. Точно какъвто е днес Руската федерация на територията на суверенна Украйна“, пишат в писмото си „Десен форум“.

„Убедени сме, че представителите на „другата гледна точка“ няма да имат нищо против тя да се представи на учениците, тъй като на българското дете е спестена истинската историята на България в следвоенните години“, казват още те.

Призивът е подписан от стотици общественици, учители, юристи, лекари, икономисти, журналисти и представители на още много свери.

Публикуваме цялото отворено писмо до министър Денков:

„ОТВОРЕНО ПИСМО ДО АКАД. НИКОЛАЙ ДЕНКОВ, МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО

Филмът „Второто освобождение“ разтресе емоционално много от нас, на други отвори очите за Истината, a първите бяхме и изумени как подобна продукция се излъчва в БНТ на Кошлуков.

След този пробив в системата, за който може би е имало надежди, че ще потъне като множество истински и качествени неща в България, е време за още един, още по-силен и смислен.

Десен форум, подкрепени от ред български общественици, отправяме предложение до министъра на образованието акад. Николай Денков „Второто освобождение“ да се представи на учениците от 8. до 12. клас в страната. Това може спокойно да се случи в часовете по история, гражданско образование или в часа на класния, особено заради периода, в който се намираме – края на учебната година, когато върви процес по оформяне на учениците, а не толкова активно преподаване на нови уроци.
Да изгледат една българска историческа продукция за учениците със сигурност ще е интересно, но най-вече ще е полезно, защото ще научат Истината за един черен период от историята ни. Исторически момент, който в учебниците се претупва. Исторически момент, който илюстрира Руско-съветската империя не в светлината на освободител, както е представена Русия при „Първото освобождение“, което всъщност е първи опит за ново поробване, а на кръвожаден окупатор. Точно какъвто е днес Руската федерация на територията на суверенна Украйна.

Убедени сме, че представителите на „другата гледна точка“ няма да имат нищо против тя да се представи на учениците, тъй като на българското дете е спестена истинската историята на България в следвоенните години.

Инициативата подемаме след съгласието на проф. Светослав Овчаров, който е продуцент на филма.

Всеки, който иска да се присъедини към нея, може да напише в коментар към публикацията две имена и професионалната си реализация“.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук