Александър Николов
На снимката: Александър Николов

Министърът на енергетиката Александър Николов очаква значително увеличение на цената на парното от юли месец. Той обаче уточни, че за следващия отоплителен сезон ще се търсят начини за компенсация на потребителите.

„Топлофикационните дружества са с различен модел на работа, съответно различен ефект ще има върху крайната цена, тъй като ефективността на управлението и начин на работа на самите технологични решения са различни. Когато природният газ е повишен няколко пъти, колкото и тежко да звучи повишение от няколко десетки процента не е нещо неочаквано“, каза енергийният министър във връзка с изказвания за очаквано сериозно увеличение на парното в София.

Николов посочи, че със сигурност ще се търсят решения, които да компенсират потребителите. „И със сигурност това ще бъде и на ниво МС и вицепремиер, и премиер“, каза той.

Въпросът беше повдигнат от ГЕРБ, които твърдяха, че в енергийния регулатор КЕВР са постъпили искания от различни електроенергийни дружества за повишение на енергийните цени от 1 юли със и над 100 %

Николов заяви, че това са спекулации, но призна, че увеличение на цената на топлинната енергия е нормално следствие на повишаването на цените на газа.

„Факт е, че много дълго време се направи всичко възможно, за да се задържат тези цени и през компенсации е показателно колко усилия коства на дружествата и на цялата електроенергийна система, за да може да се изплащат тези компенсации, за да няма директен негативен ефект върху обществото. Но това не е устойчив модел и в някакъв момент ще трябва да бъде поне частично компенсиран и в крайната цена“, заяви Николов, цитиран от БТА.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук