Часове след като Франция и Германия предложиха формирането на голям фонд за подпомагане на засегнатите от пандемията икономики, Австрия поиска помощта да идва под формата на заеми, пише АФП.

„Нашата позиция остава непроменена. Готови сме да помогнем на най-засегнатите страни, но със заеми“, написа в Туитър канцлерът Себастиан Курц.

По-рано Еманюел Макрон и Ангела Меркел предложиха формирането на фонд от 500 милиарда евро за подпомагане на икономиките в ЕС.

Макрон ясно заяви, че парите „не трябва да са заеми“ и ще бъдат „изтеглени от финансовите институции от името на ЕС“.

Но Австрия не иска парите да се дават под формата на грантове и бенефициентите да не са задължени да ги връщат.

Курц каза, че е имал „полезна дискусия с премиерите на Дания, Нидерландия и Швеция“ за формата на фонда за подпомагане, но не уточни дали те заемат неговата позиция.

ПОЗИЦИЯТА НА ГЕРМАНИЯ И ФРАНЦИЯ

След видеоконферентен разговор, Меркел и Макрон предложиха възстановителен фонд за 500 млрд. евро за справяне с икономическите последици в „секторите и регионите“, най-тежко засегнати от кризата с коронавируса.

Фондът трябва да е част от бюджета на ЕС и трябва да предлага грантове (а не заеми), а средствата за него да се наберат на финансовите пазари, като го направи Европейската комисия от името на ЕС.

Не е указано обаче как ще се съберат вече договорени от европейските държави спасителни пакети за стотици милиарди евро.

Изявлението на двамата, което съдържаше и призив за ускоряване на решението за Многогодишната финансова рамка (дългосрочния бюджет на ЕС), идва в момент, когато се очаква страните от ЕС да преминат през най-тежката си рецесия от десетилетия, но няма единодушие как да се наберат средствата за възстановяване.

Меркел нарече предложението „амбициозно“, но подчерта, че то трябва да е част от бюджета, за който Европейската комисия трябва да представи ревизирано (заради коронавируса) предложение (обявеният ден бе днес, но впоследствие бе съобщено, че това ще стане най-късно до 27 март).

„Целта е Европа да се укрепи, да излезе от кризата със здрави връзки и солидарност,“ каза Меркел.

В съвместното си изявление двамата лидери искат и да се увеличи европейският бюджет за първите три (от седем) години.

Макрон, който говори след Меркел, подчерта, че за пръв път Германия и Франция предлагат заедно ЕС да емитира общ дълг.

Тази инициатива същевременно не е само на двете водещи европейски държави; по думите му тя е резултат от сътрудничество с Италия, но и с Нидерландия, която бе категорично против емитирането на общ дълг. Как точно ще се финансира възстановяването е тема, по която така и няма единодушие между водещите европейски икономики.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!