Angela_Merkel_Li_Keqiang
На снимката: германският канцлер Ангела Меркел и китайският премиер Ли Кекянг

В изявление, което ще предизвика объркване в Белия дом, германският канцлер Ангела Меркел обяви, че Германия и Китай остават в ядрената сделка с Техеран и че очаква европейските съюзници да последват това решение. Съобщението бе направено по време на съвместна пресконференция с китайския премиер Ли Кекянг в Пекин, където канцлерът е на посещение.

Новината идва скоро след като иранският лидер аятолах Хаменей постави редица изисквания пред европейските партньори, тъй като изрази съмнения в тяхната твърда подкрепа за съглашението. Иран поиска от европейците бързи действия в уверение на готовността им да подкрепят сделката от 2015 година. Вероятно решителното заявление на канцлера на Германия е крачка в тази посока.

Хаменей изброи 6 условия за оставане в съглашението, напуснато от САЩ преди дни:

  • да не изискват от Иран да спре програмата си за балистични ракети;
  • да не се иска Иран да намали регионалната си активност;
  • гаранции, че иранският петрол ще продължи да се продава;
  • Иран ще бъде компенсиран за евентуални загуби;
  • закупуване на вече договорените количества;
  • европейските банки да гарантират финансовите транзакции с Иран.

„Ако европейците се забавят с решението по нашите изисквания, Иран ще бъде в правото си да възобнови своите ядрени дейности – каза аятолахът – Ако се окаже, че споразумението вече е безполезно, единственият път напред ще бъде възобновяването на тези дейности“.

При преглед на изискванията прави впечатление като най-важна точка продажбите на ирански петрол. Най-големият консуматор на ирански петрол е Китай, а след като Ли застава до Меркел в сделката, тези продажби изглеждат по-малко проблемни.

Предстои да се види как ще реагира на този обрат Белия дом, тъй като държавният секретар Помпео вече заяви, че от „европейските приятели“ се очаква не само да подкрепят американската стратегия, „но и много повече от това“. Той изброи повечето американски съюзници в призива си за подкрепа, но реакциите не са ентусиазирани, още повече, че почти всички от тях се опитваха да убедят САЩ да не напускат сделката.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук