Karmenu Vela
На снимката: Еврокомисарят за околната среда Кармену Вела

Европейската комисия съобщи, че ще заведе дела срещу Германия, Франция, Великобритания, Италия, Унгария и Румъния заради неспазване на европейските стандарти за качеството на въздуха. След години на предупреждения на шестте държави ще бъде даден последен шанс до януари да вземат необходимите мерки и да подобрят качеството на въздуха. Последно предупреждение получиха още Испания, Чехия и Словакия, но за тях има отсрочка.

Еврокомисарят за околната среда Кармену Вела каза на пресконференция в Брюксел, че шестте страни, които включват четирите най-големи икономически сили на Европа, не са действали достатъчно бързо.

„Комисията заключи, че предложените допълнителни мерки не са достатъчни, за да се спазят стандартите за качество на въздуха възможно най-скоро, затова страните ще бъдат призовани в съда“ – добави Вела.

Той предупреди, че Брюксел може да чака още няколко години, преди страните да вземат нужните мерки.

През януари се оказа, че деветте страни ежедневно надвишават нормите за вредни емисии. Според оценката на ЕС, това струва на целия блок 20 млрд. евро годишно във вид на разходи за здравеопазване, като този разход може да бъде намален, ако всички страни се съобразяват с нормите за вредни емисии.

Комисията насърчава тези страни-членки да създадат стимули за повече природосъобразност в транспортния, енергийния и селскостопанския сектор, както и подобрения в градското планиране.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!