Ангела Меркел
на снимката: канцлерът на Германия Ангела Меркел

Германските власти съобщиха, че обявените вчера по-строги мерки в страната по време на католическите Великденски празници няма да бъдат приложени, съобщиха от МВнР.

Предвиждаше се петте дни от 1 до 5 април 2021 г. да бъдат почивни с максимално ограничаване на контактите и затваряне на ресторантите на открито. Като на 3 април бе планирано да работят само хранителните магазини.

По информация на българското посолство в Берлин, според взетото днес решение, по време на празничните дни ще са валидни общите ограничителни мерки в страната.

На 23 март, поради прогресивното увеличаване на случаите на заразени с Covid-19 в Германия, федералното правителство взе решение да удължи въведените ограничения до 18 април.

Остава възможността за въвеждане на евентуални допълнителни мерки, в случай че честотата на заразяване за последните 7 дни в дадена федерална провинция (или в три последователни дни в даден регион) надвиши 100 на 100 000 души. В такава ситуация на втория работен ден се въвеждат по-строги ограничения.

Конкретните мерки за отделните региони се определят с решения на местната власт. Поради това във всяка отделна провинция има разлики в подхода към прилагането на договорените на национално ниво мерки.

Решението за премахването на по-строгите ограничения, вероятно е свързано с протестите на бизнеса. От асоциацията на търговците на дребно HDE заяви, че 54% от модните магазини са изправени пред опасност от несъстоятелност след 100 дни блокиране. И добавиха, че затварянето на магазини по време на Великденските празници може да доведе до масови фалити.

Туристическите фирми също реагираха остро. От Германската туристическа асоциация заявиха, че са разочаровани от новите решения, и допълниха, че е неразбираемо да се разрешават ваканции в Средиземно море, докато вътрешните пътувания са забранени. Асоциацията на германската търговия с автомобили (ZDK) също атакува удължаването и затягането на мерките и предупреди за вълна от фалити.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук