Германският министър, отговарящ за Европа Михаел Рот заяви пред „приятелите си в Косово и Сърбия“, че прекрояването на границите не е решение и че бъдещето на Западните Балкани е мултиетническо.

„Скъпи приятели в Косово и Сърбия, прекрояването на границите няма да разреши никакви проблеми. Такъв ход ще отвори кутията на Пандора за взаимни обвинения по етническа линия. Бъдещето на Западните Балкани е мултиетническо, мултирелигиозно и мултикултурно. Обединени в различията, това е Европа „, пише Рот в Туитър, цитиран от МИА.

Германия многократно е изразявала скептицизъм, когато става въпрос за обмен на територии.

От своя страна президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер подкрепя споразумение между Белгард и Прищина.

Чрез социалната мрежа Фейсбук Тачи съобщи, че ЕК „силно подкрепя“ постигането на споразумение между Косово и Сърбия.

Тачи подчерта, че е разговарял с Юнкер по телефона за процеса на либерализация на визовия режим, европейската перспектива за Косово и последния етап от диалога за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия.

Той добави, че благодари на Юнкер за подкрепата, която оказва на диалога за нормализиране на отношенията между Прищина и Белград.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!