Ангела Меркел
На снимката: Ангела Меркел - канцлер на Германия

Всеки заразен с коронавирус в Германия вече заразява по-малко от един друг човек, показват отблизо наблюдавани данни, в момент, в който най-голямата икономика в Европа изглежда е пред смекчаване на ограничаването на заразата от понеделник.

Според данни, публикувани от Агенцията за контрол на болестта към института „Роберт Кох“, процентът на заразяване от човек на човек е спаднал до 0,7. Коефициентът на зараза е ключов показател за политиците в Германия за постепенните стъпки на блокирането, заради което училищата и повечето фирми са затворени.

От понеделник магазините до 800 квадратни метра ще могат да отворят отново, ако спазват хигиенните правила, заяви канцлерът Ангела Меркел в сряда. Училищата ще започнат да отварят отново от 4 май, като приоритет ще бъде даден на учениците с предстоящи изпити.

Междувременно ще останат в сила правилата, които не позволяват на групи от повече от двама души да се събират на публично място, различни от семейните групи, които живеят заедно, докато големите публични събития остават забранени до 31 август.

„Кривата на инфекциите стана по-равна, но тя все още предстои да се измени, за да не натоварва здравната ни система“, каза Меркел, когато обявяваше облекчените ограничения.

В Италия тези успехи не изглеждат толкова близки. Страната в петък отчете 575 нови смъртни случая от новия коронавирус, малко повече от предния ден, като общият брой на смъртните случаи вече е 22 745.

Според последните данни, публикувани от италианското министерство за гражданска защита, настоящите инфекции са нараснали само с 0,3% от четвъртък – най-ниският процент от началото на епидемията – и достигат 106 962.

Смъртните случаи от епидемията COVID-19 в Италия нараснаха с 575 в петък, в сравнение с 525 предния ден, докато броят на новите случаи намалява леко до 3493 от предишните 3786.

Общият брой на смъртните случаи след избухването на 21 февруари нарасна до 22 745, съобщи Агенцията за гражданска защита, втори по мащаб мрачен резултат в света след този на Съединените щати.

Броят на официално потвърдените случаи на зараза се покачи до 172,434, което нарежда Италия на трето място в света след САЩ и Испания. Близо 17 000 здравни работници са заразени с новия коронавирус в Италия, повече от две трети от тях са жени, съобщи в петък институтът за обществено здраве. Числото представлява 10 процента от официално регистрираните инфекции в страната.

Институтът за обществено здраве ISS не отчете данни за смъртност, но проучване, публикувано в четвъртък от медицинската асоциация FNOMCeO, заяви, че COVID-19 е убил 125 лекари в Италия. Съобщенията в медиите в петък посочват, че най-малко 34 медицински сестри също са починали от болестта.

Няколко италиански лекари изразиха опасения, че заразените медици вероятно неволно разпространяват болестта върху своите пациенти в ранните седмици на избухването на епидемията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!