Германското правителство планира да въведе глоби в размер до 2 500 евро за родители, които отказват да ваксинират децата си. Министърът на здравеопазването Херман Грое заяви в интервю пред вестник „Билд”, че е необходимо да се затегне законът поради епидемия от морбили.

„Продължаващите смъртни случаи от морбили не могат да ни оставят безразлични”, коментира той.

Правителството иска детските градини да докладват за всички родители, които не показват лекарска бележка, доказваща ваксинацията.

Ако не го направите, това може да означава изключване на детето от центъра за грижи, съгласно ревизирания закон. Очаква се той да бъде приет следващия месец.

До средата на април тази година Германия е имала 410 случаи на морбили, в сравнение с 325 за цялата 2016, съобщава Институтът Роберт Кох.

Междувременно в Италия миналата седмица правителство реши, че родителите трябва да ваксинират децата си срещу 12 общи заболявания, преди да ги запишат в държавни училища. Тези заболявания включват морбили, полиомиелит, коклюш и хепатит В.

Темата е много актуална и в България. Преди месец неочаквано пламна епидемия от морбили, дори беше регистриран един смъртен случай. В актуален разговор по темата „за“ и против „ваксините“, проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и бе категоричен:

„Вредата от непоставянето на ваксини е определено по-голяма отколкото от самите ваксини. Благодарение на ваксинирането сериозна част от най-опасните инфекциозни болести в света са изчезнали, други са поставени под контрол. Само един пример : във времето назад едрата шарка тя бе смъртоносна за 1 от всеки 3 случая”, илюстрира статистически тезата си професорът.

Свързани статии: 

https://debati.bg/zadalzhitelna-vaksinatsia-na-detsata-vavedoha-vlastite-v-italia/

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук