Лейбъристите са стопили 5% от преднината на управляващата Консервативна партия, сочи последно социологическо проучване, две седмици преди изборите във Великобритания (8 юни). Изследването е направено дни, след като атентатор самоубиец се взриви в края на концерт на американската поп звезда Ариана Гранде, при който загинаха 22-ма души.

Битката между Тереза Мей и Джереми Корбин ще е за всеки глас и до последно.

В интервюто си пред местното издание „Спектейтър”, британския премиер Тереза Мей заяви, че предстоящите избори са много важни, за да се договори възможно най-добрата сделка за Брекзит.

Започнахте кампанията си с огромна подкрепа, която напоследък сякаш намаля. Какво се обърка?

Само един резултат има значение и това е този на 8 юни, когато хората действително ще дадат подкрепата си за някого, когато ще направят своя избор. Мисля, че това са най-важните избори досега, защото става въпрос за правилно водене на преговорите около Брекзит, за да постигнем най-добрата сделка за Великобритания и за да направим страната силна. Въпросът на кого хората гласуват доверие, че може да се справи – аз или Джереми Корбин.

лидерът на Лейбиристката партия: Джереми Корбин
лидерът на Лейбиристката партия: Джереми Корбин

Защо според вас, преднината ви намаля?

Както казах, единственият резултат, който има значение, е този от 8 юни. Това, което аз и моят екип правим е да разговаряме с хората, да ги чуем и да им обясним колко важен избор трябва да направят на 8 юни. От нас зависи да проведем преговорите за Брекзит правилно. Не става въпрос само за следващите 5 години, а за бъдещето ни – за това какъв стандарт на живот искаме да имаме и къде е нашето място в света. Имаме нужда от силна ръка по време на тези преговори. Както казах – изборът е само между двама души, за това кой ще седне срещу тези 27 държави – Джереми Корбин или аз.

Досега бяхте много сигурна, че ще спечелите.

Никога не съм считала победата като даденост. Поисках изборите, защото мисля, че е важно в страната да има сигурност през следващите 5 години, да има силен лидер. Виждам, че другите партии се опитват да осуетят преговорите за Брекзит. Затова свиках изборите, за да попитаме хората какво избират.

Вашите политики като че ли не са много ясни.

Не мисля така. Предизборната ни кампания се опира на 5, според мен, предизвикателства пред страната. Опитвам се да покажа на хората, че ще построим онази силна Великобритания, за която всички мечтаем.

Два пъти обещахте да редуцирате имиграцията и два пъти се провалихте. Защо хората трябва да ви повярват за трети път?

Работим за намаляване на миграция и когато напуснем ЕС ще имаме възможност да намалим значително цифрите, ще въведем правила за онези, които идват от страни членки на Европейския съюз в Обединеното кралство.

Вие винаги сте имали възможността да го направите, особено по отношение на пристигащите от държави извън Съюза, но така и не го направихте.

Имало е случаи, в които миграцията е намалявала и такива, в които се е увеличавала. Това е изборът, който трябва да направят британците – между мен, тази която иска да има контролирана миграция, и между Джереми Корбин, който иска неконтролируема миграция. Ние ще продължим да работим за намаляване на нетната миграция, защото вярваме че това влияе върху хората.

лидерът на Лейбиристката партия: Джереми Корбин
лидерът на Лейбиристката партия: Джереми Корбин

Но вие и сега не го правите. Нетната миграцияднес е много по-висока, отколкото е била през 2010г.

Последните данни показват лек спад. Ако спечелим, ще имаме възможност да представим правила за хората, които идват от ЕС. Не веднъж съм казвала, че това е област, в която трябва непрекъснато да работим. Това означава, че трябва да се вгледаме и в миграцията на хора, които идват от държави извън Евросъюза.

Не мислите ли, че именно заради това хората изгубиха вяра в политиците – обещавате нещо и не го изпълнявате, а после го обещавате пак.

Затова свиках изборите. Хората ще имат възможност да кажат на кого вярват и кой ще ги преведе през Брекзит. На кого ще се доверят да се изправи пред канцлерите, президентите и премиерите от Европа.

Консерваторите обещахте да намалите бюджетния дефицит до 2015г., сега пък казвате, че това ще стане до 2025г. Обещахте да редуцирате миграцията, днес тя още е 273 000. По тези две основни теми вие се провалихте. Защо трябва да ви повярваме отново?

Както казах, тези избори ще покажат на кого британците вярват. Ние все още искаме да намалим дефицита и имаме напредък. Работим по въпроса и ще продължим да работим. По тези две теми имаме огромни различия с Лейбъристите. Ние продължаваме да работим за това, което хората искат. Имиграцията беше капката, с която чашата преля и британците решиха да напуснем Европейския съюз.

Миналата седмица казахте, че за Великобритания ще има „тежки последици”, ако не успеем да договорим добра сделка за напускане на ЕС. Какво точно имахте предвид?

Ако сте следили всичко, което се изговори около Брекзит, сте видели, че Европа иска да накаже Великобритания. Дори тук в страната има хора, които казват, че сделката няма значение.

на снимката: премиерът на Великобритания Тереза Мей
на снимката: премиерът на Великобритания Тереза Мей

Какви ще бъдат последиците?

Казвала съм и преди – никаква сделка е по-добре от лоша сделка. Както споменах, има хора, които биха подписали всичко. Това, което аз искам да направя е да осигуря едно добро споразумение за Великобритания, защото става въпрос за нашето бъдеще, за икономиката ни.

Не разбирам как никаква сделка би могла да бъде по-добра от лоша сделка. Никаква сделка също е равносилна на „тежки последици”, а вие не ни казвате какво означава това.

Искаме да се уверим, че страната ще постигне възможно най-доброто споразумение, което ще гарантира по нататъшното изграждане на икономиката ни. В Европа искат да ни накажат, във Великобритания има такива, които ще подпишат всичко. Аз не съм такъв политик. Уверена съм, че ще успеем да постигнем добро споразумение, ако имаме мнозинство в парламента, например. Ето защо изборите на 8 юни са толкова важни.

Ако ви изберат на 8 юни, докога ще останете премиер? Ще бъдете ли министър-председател до следващия парламент?

Определено ще изкарам целия си мандат. Но не мога да мисля за това сега. Фокусирала съм се върху изборите. Това е може би най-критичният момент в живота ми, защото става въпрос за нашата държава и за хората, които ни вярват.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук