щит, технологии

При „много важни случаи“ германската държава трябва да блокира чуждестранните фирми от изкупуването на компании, които работят по ключови технологии, като самата държава се намеси като инвеститор, каза министърът на икономиката Петър Алтмайер.

„Държавата трябва да може да купува акции в една компания при много важни случаи и за ограничен период от време – каза Алтмайер на пресконференция в Берлин, очертавайки „национална индустриална стратегия 2030 – Ние планираме да създадем национален инвестиционен механизъм, за да приложим схемата

Министърът обещава ясни правила, а не „капризни“ решения за това кога държавата да се намеси. Проектът на Алтмайер е значителен пробив в традиционното германско икономическо мислене, което предписва минимално участие на държавата в пазарите.

Но от 2016 г., когато китайската „Midea“ пое баварския производител на промишлени роботи „Kuka“, политиците започнаха да предупреждават, че се разпродават жизненоважни градивни елементи на германския просперитет – особено когато Пекин стои зад покупките.

През декември Берлин затегна правилата за поглъщане на „критични инфраструктурни“ сектори като енергетика, отбрана и телекомуникации, като по този начин понижи прага за преразглеждане от правителството и евентуално блокиране на чуждестранни фирми, които вземат участие в германските.

Новият щит ще се разшири още повече, обхващайки компании в „платформени“ фирми като изкуствен интелект – жизненоважно за развитието на самоуправляващи се коли, за които се очаква да променят из основи мощната автомобилна индустрия на страната.

Германия не е преживяла същия спад на работни места в промишлеността като сравними европейски икономики като Франция или Великобритания. Според статистическия орган на ЕС Евростат, 18,6% от германците са работили в промишлеността през 2016 г. в сравнение с 10,5% във Франция и само 9% в Обединеното кралство.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!