Екатерина Захариева, Хайко Маас
на снимката: външните министри на България и Германия Екатерина Захариева и Хайко Маас

Германия подкрепя България и Гърция за овладяване на мигрантския натиск по външните граници на ЕС. Това стана ясно след среща между външния министър Екатерина Захариева с германския й колега Хайко Маас.

Захариева е на двудневно посещение в Германия. Ключов фактор за решаване на напрежението е спирането на огъня в Идлиб, както и спазването на споразумението между ЕС и Турция.

„Споразумението трябва да се изпълнява и от двете страни, но не може да бъде оставена Турция или която и да е друга държава сама да понася отговорност за над 4 млн. мигранти“, подчерта Захариева.

Двамата се обединиха около тезата, че в интерес на бъдещото възстановяване на Сирия е нейните прогонени граждани да бъдат възможно най-близо до границите на родината си, за да участват в нейното възстановяване.

Министрите Захариева и Маас обсъдиха мерките в своите страни за овладяване на коронавируса и факторите, довели до презапасяването с редица хранителни и хигиенни продукти, каквото се наблюдава на места и в двете страни.

Двустранните отношения между България и ФРГ, от чието установяване се навършиха 140 години, се развиват добре, като търговията бележи ръст от 3% през 2019 г., достигайки рекордните 8,51 млрд. евро, сочат последните данни на Германската федерална статистическа служба.

За трета поредна година българският износ изпреварва вноса от Германия.

Изключително висока оценка за опазването на външната граница на ЕС даде на България председателят на Комисията по въпросите на Европейския съюз в германския Бундестаг Гунтер Крихбаум, който също разговаря с министър Захариева.

Заедно с министър Хайко Маас и зам.-председателя на Европейската комисия Маргаритис Схинас в Берлин, Екатерина Захариева участва в конференцията „2020: Съвместно формиране на бъдещето на Европа“. Тя бе организирана от Министерството на външните работи на Федерална Република Германия и фондация „Бертелсман“.

Заедно със 75 граждани от Германия, Франция и Полша министрите и еврокомисарят дискутираха въпроси, важни за бъдещето на Европа: европейските ценности, конфликтите между поколенията, навлизането на цифровите технологии във всекидневието, глобализацията, нуждата от диалог между гражданите и политиците, Брекзит, осигуряването на повече възможности за развитие на младите хора, като обсъдиха конкретни предложения, които гражданите от трите държави бяха формулирали в работни дискусии.

По-рано държавният глава Румен Радев обсъди засиления миграционен натиск по външните сухоземни граници на ЕС в телефонен разговор със своя германски колега президента Франк-Валтер Щайнмайер.

Българският държавен глава отново призова за изработването на оперативен план на ЕС за действие по отношение на миграционния натиск, както и за своевременна подкрепа за охраната на външните граници на България и Гърция.

Двамата президенти се обединиха около позицията, че са необходими единна европейска политика и всеобхватни мерки за гарантиране на европейската сигурност и стабилност.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!