Хайко Маас, Ангела Меркел, Анегрет Крамп-Каренбауер
на снимката: канцлерът на Германия, Ангела Меркел, лидерът на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер, външният министър на Германия Хайко Маас

Германия беше един от най-яростните поддръжници на твърдо споразумение с Великобритания при напускането на Европейския съюз. Канцлерът Ангела Меркел не веднъж е казвала, че предоваряне на сделката няма как да има. И така до днес. Позицията на най-голямата икономика в Европа рязко пое в нова посока.

В рамките само на няколко часа външният министър Хайко Маас и лидерът на партията на Ангела Меркел ХДС – Анегрет Крамп-Каренбауер, демонстрираха рязко смекчаване на безкомпромисния европейски тон към оттеглянето на Великобритания от ЕС.

Маас каза, че вратата за преговаряне на условията по Брекзит е отворена. Приблизително по същото време сочената като фаворит за следващ канцлер на Германия Анегрет Крамп-Каренбауер помоли Лондон да не напуска ЕС.

КАКВО ВСЪЩНОСТ КАЗАХА

Днес германският външен министър Хайко Маас изрази изцяло нова позиция, напълно контрастираща на канцлерската, по отношение на Брекзит.

Според него е необходима дискусия за предоговаряне на споразумението за излизането на Великобритания от Европейския съюз. До този момент подобна възможност бе отричана от ръководителите на Еврокомисията, начело с нейния председател Жан-Клон Юнкер.

„То обаче ще е възможно само ако има подкрепата на всички страни членки на ЕС”, заяви Маас, цитиран от „Ройтерс”.

И добави:

„В крайна сметка въпросът ще е дали да бъде отворена отново сделката, за което е необходимо одобрението на всички 27 страни членки. . . Това трябва да бъде обсъдено сега“.

По-рано вчера германският външен министър заяви, че „трудно може да си представи“ споразумението за Брекзит да бъде предоговорено, припомня Ройтерс.

Не така мисли канцлерът на страната Ангела Меркел обаче. Тя не веднъж е изразява твърда позиция по отношение напускането на Великобритания. Дори тази седмица Меркел заяви, че за нея „е ясно, че не може да има каквото и да било предоговаряне“.

И новият лидер на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер пренебрегна Меркел в изказванията си за Брекзит.

Тя призова британците да останат в Европейския съюз, изтъквайки, че нейните сънародници не са забравили как Великобритания приветства завръщането на Германия като суверенна държава след Втората световна война, съобщава „Ройтерс“.

Протежето на канцлера Меркел, се присъедини към германски политици, индустриалци и хора на изкуството в последен апел към британците, след като до датата на Брекзит остават 70 дни (29 март).

БУНДЕСТАГЪТ ПРИЕ ЗАКОН ЗА БРЕКЗИТ

В четвъртък германският парламент одобри законопроект за Брекзит. Нормативният акт ще регулира отношенията с Обединеното кралство от напускането му на ЕС – което по план трябва да стане на 29 март – до завършването на преходен период, който се очаква да продължи до края на 2020 г.

Мярката ще влезе в сила, ако Великобритания действително напусне ЕС и ако започне този преходен период.

Основната цел на нормативния акт, който бе прокаран в Бундестага, е да изясни правата на хората и компаниите в преходния период 2019-20 г.

„Вероятността да има хаотичен Брекзит нарасна значително“, каза по време на парламентарните дебати германският външен министър Хайко Маас.

Той призова другите страни членки на блока да бъдат сплотени и подчерта, че от евентуално излизане на Великобритания без сделка ще пострадат всички членки, най-вече самото кралство.

Той не изключи възможността да се даде време на Великобритания и след 29 март за уреждане на споразумение, но само при положение, че Лондон има конкретно предложение. По думите на Маас говоренето за нов референдум за Брекзит или отмяна на решението за напускане на ЕС е „чиста спекулация“.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!