С оглед възможностите Русия да спре доставките на природен газ, ръководителят на германска енергийна регулаторна агенция призова днес своите сънародници да пестят енергия и да се подготвят за зимата, когато потреблението ще нарасне, предаде „Асошиейтед прес“. Германското правителство смята да внесе за гласуване в парламента следващата седмица извънреден закон, който ще му позволи да разпредели поравно нарастващите разходи за газ между потребителите и дружествата.

Нарастват предупреждения, че Русия може да използва планираната рутинна профилактика на газопровода „Северен поток 1“ на 11 юли, която обикновено предполага краткотрайно спиране на доставките, като претекст за прекратяване на доставките на газ за Германия и Европа за по-дълъг период от време.

Председателят на Федералната мрежова агенция Клаус Мюлер прикани собствениците на къщи и апартаменти да проверят газовите си бойлери и радиатори и да ги настроят така, че максимално да пестят енергия. „Поддръжката може да намали консумацията на газ с 10-15 процента“, каза той пред медийната група „Функе“.

Мюлер смята, че хората трябва да използват 12-те седмици, които имат, преди да дойде студеното време, за да се подготвят. Необходимо е семействата още отсега да обсъдят дали във всички стаи да се поддържат обичайните за зимата температури, или в някои стаи може да е и малко по-студено, каза той.

Призивът бе отправен, след като миналия месец Русия намали подаването на газ за Германия, Италия, Австрия, Чехия и Словакия, а страните от ЕС бързат да попълнят запасите си от горива, използвани за производство на електричество, за захранване на индустрията и отопление на жилищата през зимата, отбелязва АП.

Йенс Керстан от провинциалното правителство на Хамбург изрази пред вестник „Велт ам зонтаг“ загриженост от ситуацията и не изключи възможността, ако се стигне до недостиг на газ, да се наложи да бъде ограничено подаването на топла вода за населението. „При извънредни ситуации с остър недостиг на газ топла вода ще може да се осигурява само в определени часове на деня“, каза Керстан.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук