Бая народ изгоря покрай Ма-Ке-До-Ни-ЯЯЯ!
Стършел
Гостува неделно на ДЕБАТИ.БГ

Миналата седмица освен горещи парламентарни страсти, се разразиха и литературни такива.

Иде реч за разказа „Талисманът” на варненеца Красимир Бачков, който седмокласниците трябваше да преразкажат на матурите по БЕЛ.

Дотук нищо нередно, МОН си има банката с непознати произведения, която се използва за националното външно оценяване. Откъде идва потресът – въпросната творба не само не става за преразказ от подрастващите, тя не става и за четене.

В социалните мрежи моментално се надигна море от недоволство! Защо точно този автор, защо точно този разказ?!

Как защо, бе, уважаеми – има някой експерт в МОН, който е харесал текста на Бачков. Хвала на такива „експерти”, хвала на техния вкус!

Но да се върнем на „Талисманът”, претендиращ да е разказ за надеждата. Ами не, не е, това е съшита с бели конци история за ученически оркестър, който организира благотворителни концерти, за да събира пари за лечението на болно момиче. В хепиенда девойката оздравява не от магически камък, а от проявената емпатия. Доста нескопосано намигване към Йовковата класика „По жицата”, но пълно с гайди и куп други клишета на новия национализъм.

Неминуемо изниква въпросът – каква е причината Бачков да ги натрапва на нищо неподозиращите ученици?

Отговорът е много лесен и лъсва веднага щом влезете в профила на „писателя”. Той изобщо не крие от коя ясла пасе сено. Пред фейсбук аудиторията Бачков смело громи НАТО, „Еврогейския съюз”, „сатаните от САЩ” и „хранениците на Сорос”. Да, звучи като поредния платен трол, но за съжаление това е съвсем реална личност със стотици последователи и почитатели.

Още по-плашещото е, че два дни след скандала с матурата като по команда от МОН изпъчиха гърди на амбразурата, хвалейки във фейсбук страницата си качествата на „произведението”. Министър Денков, май ще се наложи Вашите експерти, преди да дадат текст за преразказ на учениците, да го преразкажат на Вас.

Така ще спестите на ученици и родители упражненията по лош вкус.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук