Анегрет Крамп-Каренбауер
на снимката: новият председател на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер

Председателят на немския Християндемократически съюз (ХДС) и член на управляващата коалиция Анегрет Крамп-Каренбауер, заяви, че проектът за газопровод „Северен поток-2“ най-вероятно ще бъде реализиран и не трябва да бъде спиран, а това и не е никак лесно. Изявлението бе направено в интервю за списание „Интернационал политик“ .

„Не трябва просто да се връща проектът назад. Освен това, имаме напълно легитимни икономически интереси по отношение на енергийните доставки”, каза Крамп-Каренбауер, признавайки, че самата тя не поддържа проекта с цялото си сърце, но е била принудена да приеме решенията, взети по-рано от правителството.

„Дори в разгара на Студената война ние поддържахме икономически отношения с Русия. Те бяха стабилни”, заяви лидерът на ХДС, като подчерта, че руският проект предизвиква недоволство в САЩ, които преследват собствените си икономически интереси.

Според Крамп-Каренбауер, действително има рискове за формиране на зависимост от руския газ, но германските власти се опитват да диверсифицират възможните източници на енергийни доставки за Германия. Като пример, тя посочи изграждането на терминал за получаване на втечнен природен газ, който Съединените щати много искат да доставят на Европа.

В същото време лидерът на ХДС възприема негативно заплахите от страна на САЩ към Германия за подкрепа на „Северен поток-2“. Според нея това е неприемлив формат за общуване между партньори и приятели.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!