DOCTOR

Болниците в германската провинция Саксония ще приемат поне шестима италиански пациенти с коронавирус, които не могат да получат лечение в собствената си държава, заяви премиерът на Саксония Майкъл Кречмер в понеделник, предаде АФП. Миналият уикенд три други германски провинции, в близост до френската граница, обявиха, че ще се грижат за пациенти от източния регион на Франция, който също е силно засегнат от епидемията.

„Италианското правителство ни попита преди няколко дни дали можем да помогнем, като се грижим за пациенти, за които Италия не може да се погрижи“, каза Кречмер.

След консултации с лекари за болничния капацитет в източната германска провинция, Саксония се съгласи да приеме шестима италиански пациенти в болници в градовете Дрезден и Лайпциг, добави той.

„В Италия сега взимат много трудно морално решение … избират шест души, които да бъдат качени на самолета“, каза премиерът.

Кречмер каза, че лечението на италиански пациенти ще бъде шанс за лекарите в Саксония да научат за новия коронавирус, а също и знак за солидарност.

„Това е много важен знак, че ние също сме в състояние да помогнем на другите“, каза той.

Междувременно германската информационна агенция ДПА съобщи, без да цитира източници, че общо осем пациенти ще бъдат транспортирани в Германия.

И други страни, като Русия и Чехия, също предложиха помощ на намиращата се под огромен натиск италианска здравна система

Италия е най-засегнатата от пандемия от коронавирус, с най-висока смъртност в света – над 6 000 души.

Самата Германия е регистрирала над 22 000 случая според последните данни на Института за обществено здраве на Робърт Кох. Саксония е една от по-слабо засегнатите от 16 провинции в страната, като досега са установени само 658 случая.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!