Асен Василев
Асен Василев

Помощ от Германия на „Капитан Андреево“ и присъединяването на България към еврозоната са темите, обсъдени от министъра на финансите Асен Василев и германския министър на финансите Кристиан Линднер. Двамата проведоха среща в София днес.

Линдрев - Василев
На снимката: Линднер и Василев. Снимка: БГНЕС

„Имахме много добра дискусия с Кристиан Линднер“, каза вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

По думите на Василев тя е била фокусирана върху няколко теми. „Първата беше свързана с възможността на Германия да подпомогне нашите усилия на „Капитан Андреево” с персонал от германските митници. Втората беше свързана с възможността България да се присъедини към еврозоната на 1 януари през 2024 година и подкрепата на нашите колеги в тази посока”, каза той.

Германия и България са обсъждали също въпроса как външната граница на ЕС – тоест пунктът на „Капитан Андреево“, да бъде максимално добре защитена. Линднер съобщи, че се обсъжда създаването на германо-български митнически екипи, които да работят заедно на „Капитан Андреево“.

„Обсъдихме и споразумението за подпомагане на развитието на двете администрации с фокус върху процедурите, свързани с обществени поръчки. Говорихме и за възможността за Агенцията против пране на пари и Европейската прокуратура да имат засилени правомощия и да са в държава, която има много силна политика в тази област, каквато е Германия“, отбеляза още Асен Василев.

Линднер: Поздравяваме България за стабилността на държавните финанси

Германският министър на финансите Линднер благодари за обмяната на опит и подчерта, че двете държави винаги имат общи стратегически цели и перспективи, които се опитват да постигнат заедно. „Поздравяваме България за стабилността на държавните финанси, което е вдъхновение за нас. Същото важи и за държавния външен дълг. Можем само да се учим от българския опит”, каза още Линднер.

„Изключително съм впечатлен от постиженията на българската страна по отношение на модернизацията на държавната администрация и включването ѝ в европейските процеси, свързани с предстоящото присъединяване в еврозоната. Оценяваме и борбата на българските власти с корупцията. Те винаги може да разчитат на нашата подкрепа в тази насока”, посочи Кристиан Линднер.

Той осъди войната в Украйна и увери, че България подкрепя санкциите срещу Русия.

Линднер съобщи, че Германия обсъжда как да подпомогне България в проекти, свързани с обществени поръчки. Готви се и меморандум за разбирателство и сътрудничество между двете държави.

Според Линднер е в общ интерес на България и Германия „да защитават външната граница на ЕС от корупция и финансови престъпления“. Затова се обсъжда и създаването на съвместни митнически екипи, които да следят процесите на „Капитан Андреево“.

Еврозоната

Финансовият министър на Германия коментира, че правилата за влизане в еврозоната са много прозрачни, че има критерии, които кандидатите трябва да покрият. „България покрива някои от критериите, други трябва да се имат предвид – едното е инфлацията, другото е, че трябва да има някои законови промени“, обясни той.

Енергетика

„Отворени сме към общ подход за решаване на енергийните проблеми“, заяви Линднер.

Асен Василев пък обясни, че в момента, като част от общоевропейска платформа за Югоизточна Европа, се работи по общ договор между Гърция, България, Румъния и Украйна за общо количество над 10 млрд. кубически метра газ.

Северна Македония

На въпрос на германски журналисти относно Северна Македония Василев повтори позицията на България спрямо РСМ, която по думите му е много ясна. Заяви, че българската позиция е и европейска позиция, тъй като правата на човека например не са българска ценност, а общоевропейска.

Линднер посочи, че изявеното от премиера Кирил Петков преди дни по отношение Северна Македония е било една проевропейска позиция. „Моето впечатление е, че България е склонна да превъзмогне регионалните съображения и че България вижда европейска перспектива“, допълни германският финансов министър.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук