герб вот на недоверие

В утрешния ден ГЕРБ ще внесе в Народното събрание вот на недоверие срещу правителството, съобщиха днес от партията на своя пресконференция в централата на ГЕРБ.

„Правителството се провали“, заяви Томислав Дончев от ГЕРБ. „Внасяме вот на недоверие“, съобщи той. Десислава Атанасова обяви, че подписите за внасяне на вот на недоверие са събрани и той ще бъде внесен в Народното събрание утре.

Вот на недоверие към правителството се внася с подписите на най-малко една пета от народните представители – тоест 48 депутати. Предложението е прието, когато за него са гласували повече от половината от всички народни представители – тоест най-малко 121 гласа. Парламентарната група на ГЕРБ в 47-мия Парламент се състои от 59 народни представители.

Междувременно, в рамките на пресконференцията ГЕРБ получиха въпрос дали всички депутати от парламентарната група ще подкрепят вота на недоверие заради слухове, че освен от ИТН, ще видим отцепници и от ГЕРБ. Представителите на партията, разбира се, отхвърлиха такава възможност.

Вотовете на недоверие у нас винаги пораждат много интересна политическа ситуация. Ако вота бъде гласуван, това значи, че правителството пада, което носи след себе си нови избори.

Често при нови избори доста депутати изпадат от парламента. Именно заради това се случва народни представители да не участват във вота на недоверие, като не се явят в залата. Така те негласно подкрепят управляващите, за да не изпаднат от Народното събрание.

Почти сигурно е, че „за“ ще гласуват ДПС и „Възраждане“. Оттам насетне не е ясно – интересно ще е дали „Има такъв народ“ ще подкрепят вота на недоверие.

С внасянето на вот на недоверие ГЕРБ поемат риск – ако вотът мине, активът е в тяхното поле, но ако се провали – значи и те се провалят като опозиция. За да внесат вота, е възможно ГЕРБ да са усетили, че премиерът Петков може да убеди 12 депутати от ИТН, които да подкрепят правителството в парламента, включително да подкрепят Бойко Рашков да стане шеф на новата КПКОНПИ.

Мотивите на ГЕРБ

Като причина за вота на недоверие ГЕРБ посочиха „провала в управлението“, който според тях е най-усезаем в икономическата сфера. Според ГЕРБ инфлацията е необективна, но има и допълнително оскъпяване, в което те виждат корупция. Делян Добрев от ГЕРБ заяви, че се съмнява в обективното формиране на цените на горивата.

„Част от инфлацията може да се обясни, друга част е необяснима. Обяснимата е от некадърността на това правителство. Има обаче и необяснима инфлацията или такава, която за мен е обяснима само с лобизъм и корупция. Това е инфлацията в горивата“, каза Добрев.

Другата причина е, че правителството в момента няма парламентарно мнозинство и не може да работи. „Опитваме се да помогнем на тази мъка да се сложи край“, посочи Дончев.

Тома Биков заяви, че обикновено вотът на недоверие е най-силният политически акт, която една опозиция може да направи. Той обаче допълни, че в конкретния случай целта на ГЕРБ е „да спаси българската политическа система от разпад“.

Според Томислав Дончев вотът на недоверие „има всички шансове да е успешен“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук