ЕС готви санкции заради Навални. Русия отвръща на удара

В понеделник Германия, Швеция и Полша обявиха, че изгонват по един руски дипломат като ответна мярка за експулсирането от Москва на техните дипломати миналата седмица за участие в протести в подкрепа на кремълския критик Алексей Навални, съобщи АФП.

„Днес Федералното министерство на външните работи обяви служител на руското посолство в Берлин за персона нон грата“, заяви германското външно министерство.

Решението на Москва за експулсиране на тримата дипломати, включително германец, „по никакъв начин не е оправдано“, заяви министерството в Берлин.

Правителствата на Швеция и Полша направиха подобни съобщения.

Министърът на външните работи Жозеп Борел е дълбоко загрижен за геостратегическите решения на руското правителство. „Изглежда, че Русия все повече се отдалечава от Европа и разглежда демократичните ценности като екзистенциална заплаха“, написа Борел в своя блог в неделя вечерта. Той изрази разочарованието си от посещението си в Москва миналия петък.

Отношенията между Русия и ЕС в момента не са особено добри. В крайна сметка ЕС беше решил да работи избирателно с Москва. Борел отиде в Русия, за да проучи потенциала за това, и това също беше подчертано в пресконференцията му с Лавров. Сега, позовавайки се на срещата на външните министри на ЕС на 22 февруари, министърът на външните работи посочи допълнителни санкции във връзка с осъждането на Алексей Навални.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков защити експулсирането на дипломати от Германия, Полша и Швеция в понеделник. Това е „последица от действия, предприети от някои чуждестранни мисии в Москва на фона на незаконните протести. Руската страна показа, че не възнамерява да толерира подобно нещо. “Русия е против намесата във взаимните интереси и прилагането на двойни стандарти. „Ще действаме много решително в тази област.“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!