корпоративен данък

Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings потвърди дългосрочния суверенен кредитен рейтинг на Германия в чуждестранна и местна валута на най-високото равнище „AAA“ със стабилна прогноза. Краткосрочният рейтинг остава на ниво „A-1+“.

„Германия остава една от най-кредитоспособните държави в света. И временното увеличаване на дълга и дефицита през миналата година заради пандемията не пречи на тази оценка“, заявяват анализаторите на агенцията.

Според прогнозите на S&P, през тази година растежът на БВП на Германия ще достигне 3,2%, след свиването от 4,9% през миналата. През 2022 г. този показател ще се покачи до 3,7%, а след това ще се забави през 2023-2024 г. до 1,8% и 1,6% съответно.

Стабилната прогноза отразява институционалната ефективност на Германия и значителните външни и фискални резерви, които като цяло помагат за смекчаването на влиянието на пандемията от коронавирус. Анализаторите смятат, че това ще бъде положителен фактор за кредитоспособността на страната в близките 2-3 години.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук