бетонираха
Снимка: БНТ/Станимир Станиславов

Бетонират гори и дървета,  по пътя София – Варна. За това алармира пред БНТ Станимир Станиславов, който пътувайки в района е заснел унищожената флора.

Според  мъжът, бетонът е излят точно до отклонението за машините, които строят новата магистрала. Чудовищната гледка се намира точно преди началото на работещата част от магистрала „Хемус“ около Търговище.

„Виждате как са унищожени дървета по най-дивия начин. Не знам коя компания строи, за да пратя и там тези ужасяващи за българската екология кадри“, пише възмутеният гражданин.

Това е поредно нарушение на спазването на добрите практики за опазване на околната среда, в условия на изграждане на нови пътища. През изминалите години са подавани редица сигнали за нарушения в това отношение, но без особен резултат.

Строителството на отсечката между Белокопитово и Буховци, която е с дължина от 16,3 км, трябваше да бъде завършено през 2020 година. Стойността на договора е 119 785 000 лв. без ДДС, които в изпълнение на ангажиментите на правителството са осигурени от републиканския бюджет по програма „Ново строителство“ на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Автомагистралната отсечка ще бъде с по 2 ленти за движение в посока, 2 ленти за спиране, средна разделителна ивица, водещи ивици и банкети. Предвидено е изграждането на пътен възел „Буховци“ при пресичането на АМ „Хемус“ с пътя Буховци – Макариополско, както и пътни връзки с п.в. „Белокопитово“ и с пътя Търговище – Варна. В рамките на проекта ще бъдат изградени също 7 виадукта, 10 селскостопански подлеза и мост над р. Пакоша.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!