Турското правителство се съгласи да разреши на Германия достъп до журналиста на вестник „Ди Велт” Дениз Юджел, чийто арест през февруари влошили отношенията между двете страни. Това обяви външният министър на Германия Зигмар Габриел.

Германското правителство многократно отправяше призиви да бъде допуснато до журналиста, който бе арестуван в Анкара по обвинения в пропаганда в подкрепа на терористична организация и подбуждане на общественото насилие.

„Тази сутрин Турция отново официално потвърди, че ни предоставя достъп до Юджел. Още утре той ще бъде посетен, за да разберем как се справя с престоя в затвора”, обяви Габриел в изявление.

Турският външен министър Мевлют Чанушоглу коментира, че германската страна ще получи достъп и до компютъра на задържания Юджел.

Припомняме, че в редица германски градове се проведоха масови протести заради задържането на германският журналист Дениз Юджел в Турция. Той е кореспондент на печатното издание „Ди велт”. Журналистът е с двойно гражданство – германско и турско и бе арестуван на 14-и февруари по обвинения в разпространение на терористична пропаганда и насаждане на омраза. Съдът в Истанбул реши да го остави в ареста в очакване на процеса.  Дениз Юджел е бил издирван от турските властите във връзка с публикации за хакерска атака срещу електронната поща на турския министър на енергетиката. Главният редактор на „Ди Велт“ Улф Пошард изрази надежда, че ще има честен процес срещу кореспондента и в крайна сметка ще се докаже неговата невинност. В социалните мрежи бе инициирана кампанията „Освободете Дениз”, която набира все повече популярност в Германия.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!