Портрет на китайския комунистически лидер Мао Цзедун бе продаден на търг в Хонконг. Той е дело на известния американски художник Анди Уорхол.

Купувачът на картината е азиатски колекционер, който обаче пожелал да остане анонимен. Лотът остана в границите на предвижданията и така бе продаден за 12, 7 млн. долара. Размерите на продаденото платно са 127 на 106,6 см.

Портретът на основателя на Китайската народна република е нарисуван от краля на поп арта през 1973г. върху коприна с акрилни бои. „Великият кормчия” е изобразен в червена куртка на кафяв фон.

Уорхол има цяла серия разноцветни потрети на Мао в голям формат в същия стил. Художникът е култова фигура в историята на движение в изкуството, което получи името „търговски поп арт”. През 1962г. той започва да рисува дизайна за известни американски продукти като Кока Кола и консервите супа Кемпбел. След това работи като фотограф и художник със звездите на времето. Прави портрети на Мерилин Монро, Елвис Пресли, Лайза Минели, Джими Картър и много други. Остава един от най-продаваните художници на съвремието.

Мао Дзедун е китайски революционер, политик и теоретик на комунизма. Той оглавява Китайската комунистическа партия през 1943г., а от нейното основаване през 1949г. до своята смърт през 1976 г. е начело и на Китайската народна република.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!