Екоактивисти заляха със супа от грах шедьовъра на Винсент ван Гог „Сеячът“ в знак на протест. Те предупредиха, че подобни акции ще продължат, докато не се обърне повече внимание на изменението на климата.

„Сеячът“ е картина на нидерландския художник от 1888 г., която изобразява фермер, който сее земята си под слънцето. Картината е била изложена зад стъкло и не е била повредена, предаде АФП.

Климатичните активисти от „Последното поколение“ заявиха, че нападението, извършено от четирима души, е „отчаян и научно обоснован вик, който не може да бъде разбран като обикновен вандализъм“.

„Ненасилствените преки действия ще продължат, докато гражданите не получат отговори от своето правителство на исканията за спиране на газа и въглищата и за инвестиране в поне 20 GW възобновяеми енергийни източници“, се казва в изявлението им.

„Всичко, което бихме имали право да видим в нашето настояще и бъдеще, е затъмнено от една реална и предстояща катастрофа, точно както това грахово пюре е покрило работата в полето“, допълват екоактивистите в изявлението си.

Преди дни двойка активисти за климата от организацията „Просто спрете петрола“ разбиха две торти в лицето на восъчната фигура на крал Чарлз III в Музея на Мадам Тюсо в Лондон, пише БГНЕС.

След това климатичните активисти се залепиха за „Момичето с перлената обица“ на Йоханес Вермеер в холандски музей.

На 14 октомври пък активисти хвърлиха супа върху „Слънчогледите“ на Винсент ван Гог в Националната галерия в Лондон и размазаха картофено пюре върху картина на Клод Моне в Германия.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук