Лорън Бекол, Николае Чаушеску
Лорън Бекол и Николае Чаушеску

Картината, открита у нас, за която се предполага, че е на Джаксън Полък, е възможно да се окаже личен подарък за рождения ден на холивудската звезда Лорън Бекол.

Това стана ясно от пресконференция на прокуратурата. Разследващите обявиха, че на гърба на платното има посвещение до красивата съпруга на Хъмфри Богарт. Платното не е регистрирано в каталог, нито е обявявано за издирване.

Проверката за това дали картината действително е дело на Джаксън Полък, чиято стойност се оценява на 50 милиона евро продължава.

От прокуратурата не отрекоха, че на гърба на творбата има румънски печат. За автентичността обаче както на печатите и посвещенията на гърба ѝ, така и на самата картина трябва да се направят още експертизи, съобщава БНТ.

Преди години картината е била подарена на бившия румънски диктатор Николае Чаушеску от негов опонент, за да го омилостиви и да прекрати предприети репресии.

Часове преди да падне от власт Чаушеску я завещава на един от най-приближените си, наричан генерал Нану. След смъртта на генерала картината е наследена от неговата дъщеря, която е била омъжена за грък. Така въпросната творба попада в имот на гръцкия остров Крит.

Има данни, че картината е открадната

и прехвърлена в България, където е намерена.

Върху гърба на картината е отбелязано, че преди 20 години е реставрирана. Ранното реставриране буди съмнения, но е възможно да се е наложило поради съхранение при неподходящи условия.

Проверката на автентичността на платното, включително и на надписите върху него, продължава.

От NOVA се свързаха с майката на българина, съхранявал произведението на изкуството.

„Синът ми не е в България в момента. Нямам връзка с него, не му знам телефона. Не ми оставя телефон, обажда ми се от различни номера. В бизнесите на моите синове не се бъркам. Не питам, за да не ме лъжат. Истината никой няма да ми я каже”, каза тя.

Още новини от деня – четете тук

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук